Pospanko je napokon dio historije: Saudin Bećirević posthumno odlikovan Plaketom Grada Sarajeva

Jednom od najpoznatijih bh. blogera i autora Saudinu Bećireviću danas je posthumno dodijeljena Plaketa Grada Sarajeva. 

Saudin Bećirević bio je jedan od najpoznatijih blogera u Bosni i Hercegovini, a preminuo je 21. novembra 2009. godine nakon kratke i teške bolesti u 37 godini života.

Bosanskohercegovačkoj javnosti je poznat po knjizi “Bore oko očiju – dnevnik bosanskog vojnika”, a veliku popularnost je stekao upravo objavljujući dijelove tekstova iz te knjige na blogu “Bore oko očiju” koji je bio jedan od najposjećenijih sa čak više od 750.000 jedinstvenih posjetilaca (na bh. blog servisu blogger.ba).

Svoje oduševljenje nije sakrio gradski vijećnik i vijećnik u Općini Centar Samir Fazlić koji je uz još neke kolege i inicirao da se Saudinu i odijeli Plaketa.

Izuzetno sam sretan i zadovoljan, kao i moji drugovi Tarik Jažić i Jasminko Halilović, jer smo na neki način Pospanka spasili od zaborava! Hvala svima na podršci!“, napisao je Fazlić na svom profilu.

U znak sjećanja na lik i djelo Saudina Bećirevića, na današnjoj sjednici, predsjedavajući Gradskog vijeća dr. Igor Gavrić je, zajedno sa Samirom Fazlićem, podnosiocem prijedloga za dodjelu Priznanja, uručio priznanje “Plaketa Grada Sarajeva“ Saudinu Bećireviću.

Priznanje je, u ime porodice, preuzela njegova sestra Jasmina Hožbo. Saudin Bećirević bio je jedan od najpoznatijih blogera u Bosni i Hercegovini. Godine 2005. pokreće blog “Bore oko očiju” koji postaje najposjećeniji bh. blog.

O Saudinu

Saudin Bećirević je rođen 1973. u Humu kod Foče. Osnovnu školu je završio u Brodu kod Foče, a srednju u Sarajevu. Za vrijeme rata bio je vojnik Armije BiH, a po okončanju dejstava u našoj zemlji odlazi na privremeni rad u Libiju.

Blog “Bore oko očiju”, na kojem objavljuje priče iz svog ratnog dnevnika, pokreće 2005. godine i u kratkom vremenskom roku taj blog biva jedan od najposjećenijih u Bosni i Hercegovini.

Nedugo zatim, Bećirević se odlučuje objaviti knjigu “Bore oko očiju – dnevnik bosanskog vojnika” koja je autentičan prepis njegovih dnevnika, upravo ta knjiga postaje najprodavanija knjiga u BiH u 2007. godini, te najtraženija knjiga domaćih autora u BiH na Sajmu knjige i učila 2007. godine u Sarajevu.

Naime, Saudina je početak rata zatekao u školskoj klupi. Bez igdje ikoga, jer je od porodice bio odvojen, a prijatelji se rasuli, tada 18-godišnji Saudin razmišlja o tome da li da i on pobjegne ili ostane u Sarajevu. Odlučuje ostati i boriti se za svoju domovinu, te se priključuje Armiji BiH i postaje jedan od najistaknutijih boraca.

Upravo o svim tim dešavanjima Saudin je pisao na svom blogu neprestano ističući da je sudbina poput njegove bilo na hiljade, te da on nije nikakav izuzetak ili heroj.

Saudin je za života uspio završiti i drugu knjigu (nastavak prve) “Na putu u nepoznato”.

Saudinu Bečireviću posthumno dodijeljena počasna “Plaketa Grada Sarajeva”