Potpisuje se peticija za smjenu dekanese Medicinskog fakulteta, a ona već smijenjena

U prostoru Instituta za naučno-istraživački rad (NIR) na KCUS-u vrši se potpisivanje peticije nastavnika iz Kliničkog centra UNSA za smjenu Semre Čavaljuge, dekanese Medicinskog fakulteta.

Ova peticija došla je nakon što je Čavcaljuga konačno u nastavni proces vratila prof. dr Ismeta Gavrankapetanovića kao predavača iako je sud još u februaru 2019. godine donio presudu.

Dan nakon što je Gavrankapetanović održao predavanje, na Medicinskom fakultetu u Sarajevu održan je sastanak šefova katedri.

U nastavni proces profesor Ismet Gavrankapetanović vratio se poslije tri godine borbe.

Foto/ Ismet Gavrankapetanović se vratio na Medicinu, zatražen hitan sastanak svih šefova katedri

Nikada se zvanično nije saznalo šta je bilo na sastanku šefa katedri, ali nezvanično se zna da je jedna od tema prof.dr. Ismet Gavrankapetanović, ali i smijenjena dekanesa Semra Čavaljuga koja obavlja i dalje tu dužnost iako opterećena sa nekoliko krivičnih prijava koje su podnesene protiv nje za više krivičnih djela.

Mediji su pisali da je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović poručila kako je “nema 10 dana, a oni naprave s..nje“, piše Patria.

Medicinski fakultet pokušao je uspostavljanjem radnog odnosa eskivirati izvršenje presude, ali profesor nikada nije vraćen u nastavu. U dva navrata su Medicinski fakultet i Semra Čavaljuga novčano kažnjeni zbog neizvršavanja pravosnažne presude.

Senat Univerziteta u Sarajevu je u julu ove godine sa većinskim brojem članova Senata dao punu podršku profesoru Gavrankapetanoviću koji je nakon napuštanja KCUS-a protjeran i sa Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Kako je tada jasno rečeno profesoru Gavrankapetanoviću su osporena i ljudska i akademska prava.

Treba podsjetiti da je rektor Škrijelj najprije suspendovao, a zatim i smijenio dekanesu Čavaljuga. Nju je ponovo NNV izabralo za dekanesu, a rektor nikad nije potpisao to rješenje. Ustavni sud BiH u junu ove godine odbacio je apelaciju Semre Čavaljuga protiv odluke rektora Škrijelja kao nedopuštenu.

Univerzitet u Sarajevu daje podršku i drugim profesorima i predavačima koji su protjerani sa Medicinskog fakulteta nakon što su napustili KCUS. Pravosnažnu presudu da se vrati na Medicinski fakultet dobio je i vanredni profesor Mirza Bišćević, a zbog otkazivanja Ugovora o radu na Medicinskom fakultetu zaustavljen mu je dalji napredak u akademskoj karijeri.

Ni on još uvijek nije vraćen u nastavni proces. No, nakon Gavrankapetanovića mogao bi uslijediti i povratak profesora Bišćevića.

Povratkom profesora Gavrankapetanovića u nastavni proces dogodile su se dvije stvari. Prva je da je konačno provedena sudska odluka ali uz trogodišnju borbu, a druga da će sada Čavaljuga postati meta tuđih sujeta koji su i doveli do situacije da Klinički centar UNSA i Medicinski fakultet ostanu bez vrsnih ljekara i profesora.

Već godinama je jasno da u akademskoj zajednici postoje otuđeni centri moći koji čak ne pokazuju ni poštovanje prema Univerzitetu u Sarajevu, a koji su imali cilj i uklanjanje rektora Škrijelja.

Pokazalo se to na julskoj izbornoj sjednici Senata kada je tek u trećem krugu Škrijelj pobijedio protukandidata Šaćira Filandru. I dok Tužilaštvo KS vrši provjere ozbiljnih krivičnih prijava zbog kojih su saslušane brojne osobe Čavaljuga se našla i na udaru svojih kolega.