Poznate nove cijene/ U Bosni i Hercegovini najavljeno poskupljenje duhanskih proizvoda

U Bosni i Hercegovini su najavili poskupljenje cigarete, nove cijene duhanskih proizvoda će stupiti na snagu prvog januara.

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH dala je rok do 15. decembra proizvođačima i distributerima duhana i duhanskih prerađevina da dostave nove maloprodajne cijene cigareta i duhana.

Do sada su poznate nove cijene od četiri distributera,  dok se narednih dana očekuje da će biti poznate cijene duhana i cigareta ostalih proizvođača i distributera.

Prema podacima koji su trenutno poznati, cigarete su većinom poskupjele između 0,10 i 0,20 KM, dok su cigarete proizvođača JTI Polska SP z.o.o. poskupjele za 1 KM.

“Prema Odluci koju je usvojio Upravni odbor UIO i u 2021. godini se po paklici cigareta plaćaju dvije akcize: Od 1. januara 2021. godine, na cigarete se plaća akciza, i to: proporcionalna akciza, po stopi od 42% maloprodajne cijene cigareta specifična akciza u iznosu od 82,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,65 KM za pakiranje cigareta od 20 komada.

S tim da minimalna akciza (zbroj proporcionalne i fiksne), po paklici cigareta ne smije biti ispod 3,25 KM za pakiranje cigareta od 20 komada”, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Akciza na duhan u 2021. godini će iznositi 130 KM po kilogramu.