Razlozi zašto ostajemo bez daha na stepenicama

Ostajanje bez daha dok se penjete  stepenicama je potpuno normalno i ne znači nužno da ste izvan forme ili da imate nekih zdravstvenih problema.

Nismo zagrijani, prije početka treninga obično se zagrijavamo. Tako se mišići zagrijavaju te se postepeno povećava protok krvi i kisika i smanjuje se rizik od ozljeda.

Kada se penjete stepenicama, bez prethodnog zagrijavanja, brzo prijeđete s odmora na fizičku aktivnost. Zbog toga će vaše tijelo morati više raditi kako bi vam se u vrlo kratkom vremenu dostavilo više kisika u mišiće, a puls će se povećati zbog čega ostajete bez zraka.

Drugačiji energetski sustav, penjanje uz stepenice koristi drugačiji energetski sustav nego kad radimo uobičajene kardio vježbe. Taj sustav se zove fosfagena.

Koristi se kada vašim mišićima treba puno energije tokom kratkotrajnih, ali intenzivnih aktivnosti. Postoje određene molekule koje su potrebne da bi ovaj sustav funkcionirao, ali nema ih puno.

Mišići se brže umaraju, ako ste iskusni trkač, možete trčati na duge staze, zahvaljujući sporim mišićnim vlaknima koja se manje umaraju, ali nemaju puno snage.

Kad se uspinjete po stepenicama, za te brze pokrete trebaju vam brza mišićna vlakna koja se brže umaraju.

Ako ozbiljno trenirate trčanje za maraton ili polumaraton, više koristite svoja spora mišićna vlakna koja se oslanjaju na aerobni metabolizam.

Međutim, kad se penjete stepenicama, ta kratka aktivnost zahtijeva anaerobni metabolizam, piše Bright Side.