Ribar iz Sjeverne Koreje pogubljen jer je slušao strani radio

Kapetan ribarskog broda iz Sjeverne Koreje pogubljen je javno jer je slušao zabranjenu radio stanicu, piše Ladbible.

Muškarac u četrdesetima osuđen je na smrt nakon što je priznao da je slušao više od 15 godina radio stanicu koja je zabranjena u ovoj diktatorskoj državi.

Sjeverna Koreja ima stroga pravila oko toga što njeni građani smiju raditi, a uključuje mnoga ograničenja koja se odnose i na zabranu pristupa informacijama koje dolaze izvan zemlje, prenosi Index.

Kapetan je prije radio kao radio operater u vojsci

Kapetan Choi, kao i mnogi pomorci, mogao je uhvatiti signale stranih radio postaja dok je plovio na moru. Čini se da ga je prijavio jedan od članova njegove posade u ribarskoj bazi u gradu Chongjinu.

Vjeruje se da je Choi, koji je prije bio radio operater u vojsci, već tada počeo slušati strane vijesti. Optužen je za “subverziju protiv stranke”.

Nakon njegovog priznanja ribolovna baza je ukinuta, a otpušteni su i službenici osiguranja te neki stranački dužnosnici koji su tamo radili.

Kapetan je pogubljen ispred stotinjak drugih ribara i rukovodioca ribarske baze

Sredinom listopada, kapetana ribarskog broda iz Chongjina pogubio je streljački vod jer je duže vrijeme redovno slušao Radio Slobodna Azija”, rekao je izvor te dodao da je pogubljen ispred 100 drugih kapetana i rukovodioca ribarske baze.

Nesretnog kapetana navodno je prijavio ribar koji mu se želio osvetiti zbog njegovog “bahatog i nepristojnog ponašanja”.

Unatoč drakonskim kaznama, čini se da sjevernokorejske vlasti ne uspijevaju u namjeri da zabrane svojim građanima da slušaju strane vijesti.

Dvoje izbjeglica koji su iz Sjeverne Koreje pobjegli u susjednu Južnu Koreju ispričali su za Radio Slobodna Azija kako tamošnje stanovništvo redovno sluša strane vijesti jer su znatiželjni.

Poznato je da vojni radio operateri i ribari slušaju radio”, rekli su.