Rukovodstvo KUD-a “Baščaršija” u posjeti Općini Stari Grad

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić ugostio je vodeće ljude Kulturno-umjetničkog društva „Baščaršija“.

Riječ je o našem najstarijem i najprestižnijem društvu koje svoj rad zasniva na prezentovanju bogate folklorne baštine i istinske tradicije Općine Stari Grad, Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Delegacija KUD-a “Baščaršija”, koju su činili predsjednik društva Emin Deliahmetović, član uprave Emil Trnka i sekretar društva Emir Salispahić, uputila je čestitke načelniku Hadžibajriću na izbornoj pobjedi i velikoj časti koju zasluženo, kontinuirano i bezrezervno dobija od građana Starog Grada dugi niz godina.

S obzirom na vrijednost i značaj koju KUD „Baščaršija“ ima još od davne 1947. godine, podrška njene matice Općine Stari Grad nikada nije izostala, a posebno je izražena u teškim vremenima pandemije koronavirusa.

Polovinom ove godine potpisan je ugovor kojim je Općina Stari Grad za podršku radu društva u ovim teškim okolnostima izdvojila grant u iznosu od 10.000 KM.

Pandemija korona virusa poremetila je u potpunosti kompletnu kulturno-umjetničku branšu, a sve uobičajene aktivnosti svela na apsolutni minimum. To na svojoj koži možda ponajviše osjeti KUD „Baščaršija“, međutim od svoje misije, očuvanja bosanskohercegovačke tradicije i kulture nikada neće odustati. To je na prijemu potvrdio predsjednik Deliahmetović rekavši da, i pored neizvjesne budućnosti, KUD „Baščaršija“ ima brojne aktivnosti i planove.

Pokušavamo u našim prostorijama pokrenuti jednu šivaonicu, kako bi šili i popravljali naše neophodne tradicionalne nošnje. Također u fazi smo i pravljenja jednog studija za snimanje, a moguće da ćemo pokrenuti jedan projekat sa Turskom međunarodnom agencijom za saradnju TIKA-om“, kazao je predsjednik Deliahmetović.

Načelnik Hadžibajrić se zahvalio svojim gostima na posjeti i upućenim čestitkama, te im poželio mnogo bolju, sigurniju i uspješniju 2021. godinu u kojoj podrška Općine Stari Grad neće izostati.

Sastanku je prisustvovala i Lejla Dizdarević, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport.