Selmo Cikotić: Ja bih sve migrante pokupio u autobuse i izmjestio ih van BiH

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić kazao je danas za N1 da bi kamp Lipa mogao biti pripremljen za smještaj migranata do aprila 2021. godine, ali da se do tada moraju izmjestiti u kamp Bira.

S obzirom da vlasti Unsko-sanskog kantona ne pristaju na takvo rješenje s obzirom da se Bira nalazi u gradskom području, a zbog čega već 80 dana prostestuju i građani Bihaća koji traže zatvaranje kampa, Cikotić je dodao da najveću odgovornost sada snose premijer USK Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Cikotić tvrdi da je u Biri znalo biti i po 2.000 migranata te da ne vidi u čemu je sad problem.

U ovom trenutku je nešto iznad 1.100 trebalo biti prebačeno u Biru. Kompletan taj broj je trebao biti smješten u kamp koji postoji i gdje imamo mogućnost da to kontrolišemo”, kazao je Cikotić.

Na pitanje da li je pod pritiskom međunarodnih organizacija i Evropske unije, ministar sigurnosti je kazao da nije već da je on vršio pritisak da se prologira zatvaranje Bire.

Cikotić je u odgovoru na pitanje da li bi pristao da migranti budu smješteni u njegovom dvorištu kazao da bi “radije prihvatio da ima migrante u kampu pod kontrolom, pod nadzorm, nahranjene i zdravstveno kontrolirani, a ne pustio da tumaraju po Bihaću”.

Tvrdi da ne prebacuje odgovornost na kantonalne i lokalne vlasti USK već da je Ministarstvo sigurnosti iscrpilo svoje mogućnosti izradom planova i odluka.

Ja bih sve migrante pokupio u autobuse i izmjestio ih van BiH, niko ih ne želi u BiH, ne žele ih u RS, ne žele ih kantoni sa hrvatskom većinom. Odgovornost počinje od Predsjedništva BiH, Vijeća ministara, Ministarstva sigurnosti, entiteta, kantona”, kazao je.

Kad je riječ o deportaciji Cikotić je pojasnio da postoje tri načina udaljavanje migranata iz BiH.

“Dobrovoljni povratak i to je godišnje oko 700 migranata. To je stvar ličnog izbora migranata (dobrovoljni povratak). Druga kategorija – udaljavanje onih koji predstavljaju prijetnju po nacionalnu sigurnost BiH i taj broj godišnje varira. I treće readmisija u zemlje porijekla na bazi sporazuma – sa Pakistanom je potpisan, a sa četiri države je pokrenuta procedura. Sporazum sa Pakistanom je u fazi ratifikacije na Vijeću ministara BiH”, dodao je.

Odbacio je optužbe da se “dodvorava EU”, kao i da ne može natjerati ni Izetbegovića ni Dodika da na dnevnoj osnovi riješe problem migranata.

“Nisam tražio da dođem na ovu dužnost, ali učinit ću sve da pitanje migranata riješim na najbolji mogući način”.

Ističe da rješavanje pitanja migranata zahtijeva velika novčana sredstva koja BiH nema niti su planirana nijednim budžetom.

Na pitanje šta ako vlasti USK odluče migrante autobusima poslati u Sarajevo, Cikotić je kazao da “on to može pokušati ali da to može da proizvede reakciju premijera Sarajevskog kantona”.