Sergej Lavrov danas u posjeti Bosni i Hercegovini

U Bosnu i Hercegovinu danas dolazi Sergej Lavrov ministar vanjskih poslova Ruske Federacije, tokom dvodnevne posjete susretst će se s nizom bh. zvaničnika u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Međutim, odnosi između rusije i Bosne i Hercegovine su jako specifični. Dok je Republika Srpska otvorena za potpunu saradnju, dio Federacije smatra da je Rusija najodgovornija za dugogodišnje blokade EU, posebno NATO puta zemlje.

Utjecaj Rusije na Balkanu je nedavno bilo jedno od ključnih tema raspravepred američkim kongresmenima. Mnogi smatraju da će zbog straha od Rusije nova američka administracija obratiti mnogo više pažnje prema Bosni i Hercegovini.

Prvo odredište Sergeja Lavrova, nakon što sutra poslijepodne sleti na sarajevski Međunarodni aerodrom je Administrativni centar Vlade Republike Srpske, te večera i razgovor s Miloradom Dodikom.

Nakon toga održat će se i obraćanje medijima.

Podsjećamo da je Lavrov trebao doći u novembru, kada je imao ugovoren sastanak s Draganom Čovićem, pa je jasno preko koga Rusija svoj utjecaj jača u BiH. Iako su tada medij prikazali ovaj sastanak kao želju Lavrova da bude s legitimni izabranim hrvatskim predstavnicima, istina je potpuno drugačija. Dodik i Čović glavna su dva čovjeka povezana s Rusijom.

Inače, MUP RS je naredio zabranu saobraćaj na određenim dionicama sutra od 14:30 do 21:30. Građani pojedinih opština su zamoljeni da saobraćaj svedu na minimum, te da prilikom kretanja nose dokumente, a ne nose veće torbe ili ruksake.