Suđenje direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću

Suđenje direktoru Osmanu Mehmedagiću i uposleniku OSA-e Muhamedu Pekiću zbog zloupotrebe službenog položaja zvanično počinje danas, na Sudu Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo da je početkom novembra potvrđena optužnica protiv Mehmedagića i Pekića. Dana 2. decembra 2020. godine su se izjasnili o krivici, te su kazali da nisu krivi.

“Optuženi se terete da su, tokom mjeseca augusta 2020. godine, zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija, o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA. Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zlouporabili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima”, navodi se u optužnici.

Protiv Mehmedagića se vodi još jedna istraga vezana za Drugostepenu Komisiju Vijeća ministara BiH za postupanje po žalbama u predmetima sigurnosnog provjeravanja. Na teret se stavlja zloupotreba položaja ili ovlasti u vezi sa nezakonitim imenovanjem i sudjelovanjem u radu komisije, što je izazvalo za posljedicu stvaranje opće pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima sigurnosnih provjera.

Osim Mehmedagića pod istragom je i ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i član Komisije Muriz Druškić.