Sudija Branko Perić: Nije Milan Tegeltija problem pravosudnog sistema BiH

Sudija Branko Perić komentarisao je posljednju aferu u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTV) čiji je glavni akter predsjednik Milan Tegeltija.

Perić ističe da nije problem pravosudnog sistema BiH Tegeltija, već je problem institucija VSTV-a koja nije sposobna da rješava probleme.

“Nije Milan Tegeltija problem pravosudnog sistema BiH, problem je institucija VSTV-a koja nije bila sposobna da rješava probleme jer ih je sama proizvodila. Otići će Milan Tegeltija, ali doći će neko ko ga je održavao na poziciji i ko ga je amnestirao odgovornosti. I, šta smo dobili, očigledno ništa. Bilo je časno i pošteno i jedini izlaz iz ove situacije da su svi iz VSTV-a podnijeli ostavku”, kazao je Perić.

Smatra da bi se time otvorio prostor da se dovedu novi ljudi, kako bi se spasio integritet i dostojanstvo institucije.

“Problem je struktura instaliranih nekompetentnih ljudi koji upravljaju pravosuđem u BiH. Taj problem se neće riješiti do njihovog odlaska”, navodi Perić.

Podsjećamo, Milan Tegeltija je nakon posljednje sjednice VSTV-a na kojoj su donesena tri zaključka, ali nije izglasana njegova smjena, kazao da će naredne sedmice objaviti da li će dati ostavku.