Tegeltija: Najbolje privremeno rješenje za migrante je Bira

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija razgovarao je danas sa savjetnikom za vanjsku politiku kancelarke Angele Merkel, Janom Hekerom.

Na sastanku su razgovarali o aktuelnim temama u vezi sa migrantskom krizom u BiH, sa fokusom na pronalasku najboljeg rješenja za smještaj migranata.

Predsjedavajući Tegeltija je tokom sastanaka naglasio potrebu nastavka pregovora i saradnje sa vlastima Unsko-sanskog kantona oko iznalaženja najboljeg rješenja za smještaj migranata.

Na sastanku, sagovornici su zajednički ocijenili da se u ovom trenutku u cilju sprečavanja humanitarnih, epidemioloških i drugih posljedica, kao najbolje rješenje za smještaj migranata vidi otvaranje kampa “Bira” na period od četiri mjeseca.

Tegeltija se također zahvalio kancelarki Angeli Merkel i Njemačkoj na pomoći koju pružaju Bosni i Hercegovini u naporima na dolasku do rješenja o problemu migrantske krize.

Podsjećamo, nekoliko dana migranti su proveli u kampu Lipa bez struje, vode, grijanja, zahvaljujući Crvenom krstu dijeljeni su im obroci i topla odjeća.

Također, Reisu-l-ulema je u saopćenju istakao da razumije sve sigurnosne aspekte problema ilegalnih migracija, kao i to da ovaj problem ne može pasti samo na nekoliko lokalnih zajednica u BiH da se same s njim nose, ali da je neprihvatljivo tretiranje migranata na način na koji se to čini ovih dana.

Husein ef. Kavazović: Neprihvatljivo kako se tretiraju migranti