Trikovi koji vam mogu pomoći da lakše zaspite

San u noći je nezamjenjiv, i samim tim kada ga nemamo dovoljno, mijenja se naše raspoloženje te naš odnos prema drugim ljudima.

Ovi trikovi će vam pomoći da se borite sa insomnijom.

Operite suđe i rasklonite sve stvari na svoje mjesto prije odlaska na spavanje – ispostavlja se da će ovo za 60% olakšati da utonete u san. Ostavljanje kuće u neredu, povisit će nivo hormona stresa u krvi – kortizola. Takođe, izbjegavajte da jedete, učite ili čitate u krevetu u kom spavate – ovo mjesto rezervišite samo za spavanje, u mraku.

Da biste zaspali, temperatura u abdominalnom dijelu tijela mora da spadne za 2ºC. Topao tuš pred spavanje ubrzava ovaj proces, jer se tijelo naglo hladi nakon ovoga. Povedite računa i o temperaturi sobe u kojoj spavate – osim što bi trebalo da je mrak i tišina u vašoj okolini, takođe, bolje se spava ako je soba hladnija. Optimalno 18-22ºC.

Oko 23h nivo kortizola u krvi naglo opada i tijelo počinje da otpušta melatonin. Naučnici sa Oxforda, takođe, savjetuju da prije nego što zaspite zamislite planinu, opuštajuću i mirnu – jer će takva slika otjerati insomniju.

Često se dešava da ste poslije druge faze sna spremni za buđenje – da vam se to ne bi desilo, trčite poslijepodne. Vježbe za kardiovaskularni sistem stabilizovat će koncentraciju kortizola u krvi u narednih 10 sati najmanje, što će značajno umanjiti šanse da se budite usred noći.

Dva sata prije odlaska u krevet pojedite nešto. Hrana bogata ugljikohidratima ubrzat će protok amino-kiseline koja vas uvodi u san, triptofana, do mozga. Samo budite pažljivi jer ako jedete neposredno pred odlazak u krevet, to će vam otežati spavanje, a ako još na to i gledate televiziju – situacija je daleko gora.

Prije nego što zaspite, izdvojite 45 minuta i napišite sutrašnje važne zadatke. Složite listu najhitnijih stvari koje morate da uradite. Kada to završite, nećete se buditi tokom noći i brinuti da li ste nešto zaboravili.