U Tuzlanskom Kantonu upitne plate medicinara, lijekovi, bolovanja…

Nova većina u Skupštini Tuzlanskog kantona jučer nije glasala za dnevni red sjednice, koja je iz tog razloga i prekinuta.

Na dnevnom redu, pored Budžeta TK za 2021. godinu, bio je i Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK za narednu godinu, a njegovo neusvajanje može imati ozbiljne posljedice po građane i zaposlene u zdravstvu. Na što je u svom dopisu zastupnicima upozorio direktor ZZO TK Denis Husić.

Podsjećamo da novu većinu u TK čine SDP, PDA, Naša stranka i SBB, koji su jučer naglasili da ne žele usvajati bilo koji dokument dok premijer Denijal Tulumović i predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović ne ponude ostavku. Međutim, naglasili su da su spremni usvojiti Budžet TK u formi u kojoj ga je ponudila aktuelna Vlada TK, ali tek nakon što preuzmu vlast.

“Zavod bi morao obavijestiti sve ugovorne zdravstvene ustanove, odnosno 13 domova zdravlja na području TK, JZU UKC Tuzla, Opću bolnicu Graćanica, Banju Ilidžu Gradačac, Zavod za javno zdravstvo TK, javne i privatne ustanove koje pružaju usluge CT i MRI dijagnostike da od 1. januara 2021. godine više nemaju zaključen ugovor o pružanju zdravstvene zaštite i da prestanu sa pružanjem istih na teret sredstava na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja” naveo je Husić u dopisu.

Pored toga, istekao je da većina zdravstvenih ustanova nije u mogućnosti da isplati platu za decembar ove godine, bez da im se akontativno doznače sredstva za januar 2021. te bi oko 80 posto radnika i saradnika u TK čekalo na isplatu plata do usvajanja Finansijskog plana ili Odluke o privremenom finansiranju ZZO TK.

“Pored toga, ljekari ne bi smjeli propisivati lijekove s liste lijekova i ortopedskih i drugih pomagala zbog nezaključivanja ugovora sa zavodom od 1. januara 2021. godine. Zavod bi morao obavijestiti sve ugovorne apoteke da prestanu izdavati ranije izdate recepte za lijekove s liste lijekova i ortopedskih i drugih pomagala, jer ne bi bio u mogućnosti da prihvata nove obaveze u 2021. godini”, kazao je Husić.

Uz to, u dopisu je naveo i da bi moglo doći do obustave svih prava osiguranih osoba iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao što su naknade plata, liječenje izvan kantona, liječenje u inostranstvu, biomedicinska oplodnja i tako dalje.

“Nadamo se da ste svjesni ozbiljnosti situacije, posebno s epidemiološkog aspekta zbog pojave koronavirusa te da bi rad zdravstvenih ustanova koje pružaju zdravstvenu zaštitu bio ugrožen, a sva prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za osigurane osobe s 1. januarom 2021. godine bi bila obustavljena” zaključeno je u pismu zastupnicima.