Uhapšen Darko Elez

Darko Elez uhapšen je u Beogradu po zahtjevu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, saopštili su danas iz ove institucije.

Kako se navodi, Tužiteljstvo BiH potražuje osumnjičenog radi vođenja sudskog postupka na temelju potvrđene optužnice u predmetu kodnog naziva “Lutka”, kao i istrage koju provode Tužiteljstvo BiH i MUP RS, zajedno sa partnerskim institucijama regiona, koja se odnosi na teška kaznena djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, od 2017. do 2019. godine.

”Osumnjičeni se potražuje radi procesuiranja na temelju potvrđene optužnice, koja ga tereti za organizirani kriminal u svezi sa više teških kaznenih djela među kojima ubojstva, pokušaj ubojstva, pljačke transporta novca i druga kaznena djela počinjena u periodu od 2005. do 2009. godine.

Također, osumnjičeni se potražuje i zbog istrage koju duži vremenski period vode Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine i MUP Republike Srpske, zajedno sa partnerskim institucijama u BiH i regionu, a odnosi se na teška kaznena djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima 2 ubojstva počinjena metodama mafijaških likvidacija, 2018. i 2019. godine, planiranja i pokušaji ubojstva na području Istočnog Sarajeva i Bijeline, te iznude, zastrašivanja i druga kaznena djela na štetu oštećenih osoba sa područja Istočnog Sarajeva i BiH”, saopćeno je.

Tužiteljstvo BiH zahvaljuje se partnerskim institucijama Republike Srbije, na pomoći i suradnji u ovom predmetu.