Ustavni sud BiH/ Nošenje maski i ograničenje kretanja kršenje ljudskih prava i sloboda

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas elektronskim putem održao redovnu, 120. sjednicu Velikog vijeća Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Prema jednoj od podnesenih apelacija Ustavni sud BiH je zaključio da miješanje u osnovna ljudska prava i slobode garantirane Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (Evropska konvencija), u konkretnom slučaju prava na privatni život i na slobodu kretanja, koje je izvršeno naredbama uskih segmenata izvršne vlasti o obaveznom nošenju zaštitnih maski i o ograničenju kretanja, u konkretnom slučaju kriznih štabova ministarstava zdravstva, kada je izostalo aktivno učešće u donošenju i preispitivanju naređenih mjera od strane najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti, predstavlja kršenje navedenih ljudskih prava i sloboda.

Ograničenje kretanja na području FBiH od 23 sati do pet ujutru je uvedeno 10. novembra usljed porasta broja novozaraženih koronavirusom, a pratile su je mjere obaveznog nošenja maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Mjera za obavezno nošenje maski i na otvorenom stupila je ranije na snagu sa rokom primjene 31.12.2020. godine.

Nakon donošenja mjera nekoliko advokata je uputilo apelaciju Ustavnom sudu BiH te tražili da preispitaju donesene mjere kao i to da do konačne odluke ukinu mjeru Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.