Vakcina protiv koronavirusa bit će odobrena u EU 23. decembra

Europska agencija za lijekove planira odobriti cjepivo proizvođača BioNTech i Pfizer 23. decembra, piše Bild.

U tom slučaju, cijepljenje u Njemačkoj započelo bi već 26. decembra.

Nedugo nakon objave u Bildu, datum je na konferenciji za novinare indirektno potvrdio i njemački ministar zdravstva Jens Spahn. Rekao je kako su medijski napisi po kojima bi EU trebala odobriti vakcinu 23. decembra tačni, ali to će se dogoditi redovnim, a ne hitnim postupkom, jer “želimo da građani steknu povjerenje u vakcinu“.

Iz firme BioNTech kažu kako su spremni za vakcinisanje.

Čim dobijemo zeleno svjetlo od EMA-e i Evropske komisije, možemo početi s isporukom vakcine“, rekla je glasnogovornica te firme.

Ranije su vakcinu odobrili Velika Britanija, koje vakciniše svoje stanovništvo već sedam dana, te SAD koje su sa vakcinisanjem započeli u ponedjeljak.

Nakon što je Velika Britanija odobrila vakcinu, Evropska agencija za lijekove i zastupnici Evropskog parlamenta upozorili su u srijedu da se vakcina protiv koronavirusa ne treba brzopleto odobravati.

Britanska Regulatorna agencija za lijekove i medicinske proizvode (MHRA) odgovorila je kako nije preskočila niti jednu fazu u postupku odobrenja vakcine, a izvršna direktorica agencije opisala je postupak kao “temeljit i rigorozan”.

“Radimo bez prestanka na odobrenju prve vakcine za koronavirus”, kazala je direktorica Evropske agencije za lijekove Emer Cooke.

Dodala je da će se rokovi stalno ponovno procjenjivati.