Već zastoj/ Vijeće ministara traži da Federacija uplati sredstva za vakcinu

Vijeće ministara BiH izrazilo je zabrinutost da bi neizvršavanje finansijskih obaveza moglo uticati na smanjenje količina naručenih doza vakcina za Bosnu i Hercegovinu, ali i na zastoj u njihovoj isporuci.

Također, navedeno je da je Vijeće upoznato s problemom obezbjeđenja preostalih finansijskih sredstava za nabavku vakcine protiv Covida-19 u okviru Kovaks (COVAX) mehanizma.

Iz Vijeća ministara BiH pozvali su Vladu Federacije BiH da predviđeni dio finansijskih sredstava za ove namjene što prije uplati, s obzirom da su ranije svoje finansijske obaveze završile vlade Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH.

Podsjećaju da je Vijeće ministara BiH još u septembru završilo obaveze u pogledu nabavke vakcina protiv Covida-19 za BiH, kada je ugovoreno 1.230.000 doza vakcina.

Poređenja radi, hrvatski mediji jutros su objavili da je Europska komisija najavila da će prva cjepiva u Hrvatsku, baš kao i u ostale zemlje EU, stići već za Božić.

Ipak, dalje je navedeno da je riječ o simboličnoj količini od samo 2.000 doza.

Pitanje je kada će Bosna i Hercegovina dobiti prve doze vakcina, obzirom da je u nekim zemljama svijeta već i počela vakcinacija.