Video/ Na današnji dan je osnovana fondacija Arheološki park “Bosanska piramida Sunca”

Fondacija je osnovana 27. decembra 2005. godine, koju čine predsjednik Semir Osmanagić, i ostali priznati naučnici širom svijeta kao i u Bosni i Hercegovini, dok je koordinator za organizaciju i logistiku profesor Senad Hodović.

Početkom januara, naučnik dr. Amer Smailbegović, član Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, analizirao je rezultate termalne inercije, i na osnovu njih zaključio da brda Visočica (Bosanska piramida Sunca), Plješevica (Bosanska piramida Mjeseca) i još dva uzvišenja predstavljaju anomalije.

U aprilu 2005. Semir Osmanagić, pseudoistraživač bosanskog porijekla koji živi u SAD, je posjetio visočki Zavičajni muzej.

Osmanagić je obišao brojne lokalitete gdje se nalaze, prema njegovim riječima, slične piramide kao na Visočici, te na druga dva obližnja brda, manje piramide

Semir Osmanagić je nastavio daljna istraživanja vršeći satelitske i zračne snimke.

Pomoću geodetskih mapa utvrdio da brdo Visočica ima piramidalan oblik te da su njene četiri strane okrenute prema stranama svijeta (istok, zapad, sjever, jug) kako su inače izgrađene sve piramide.

Procjenjuje se da je piramida stara oko 7000 godina.

Osmanagić vjeruje da će otkrića u okolici Visokog imati dalje posljedice na istraživanje prapovijesti. Uspoređujući različite visine najviših srednjoameričkih i egipatskih piramida, prvo je zaključio da ih je sve izgradio isti narod, a da su bosanske piramide sagrađene posljednje.