Vlada KS: Obilježena 28. godišnjica “1. slavne – 111. viteške brigade”

U povodu obilježavanja 28. godišnjice “1 . slavne – 111. viteške brigade”, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica danas je u haremu Alipašine džamije položio cvijeće na mezar prvog komandanta ove brigade, heroj oslobodilačkog rata Envera Šehovića, te odao počasti svim palim borcima ove brigade koji su svoje živote ugradili u odbranu Sarajeva.

Na današnji dan 1992. godine, vodile su se teške borbe za oslobođenje sjeverozapadne padine Orlića, sela Živkovići, čuvenih kota 850 i 830, sela Jezera, Vis i Golo brdo, a tri dana kasnije izvojevana je pobjeda nad agresorom.

Za svoje herojske pobjede i uspjehe za oslobađanje i odbranu svoje domovine ova brigada dobila je počasne nazive slavna i viteška.

Na ratnom putu 624 boraca ove brigade dala su svoje živote za odbranu domovine, a više od 2.000 ih je teže ili lakše ranjeno.

Najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan” odlikovan je 71 pripadnik ove brigade.

Komandant Šehović dobio je Orden heroja oslobodilačkog rata, heroina Fadila Odžaković – Žuta Orden “Zlatnog grba sa mačevima”, te Ibrahim Dervišević Orden “Zlatnog ljiljana sa vijencem”.

Zbog trenutne epidemiološke situacije i epidemije koronavirusa, kako su najavili iz Udruženja ove brigade, ove godine neće biti upriličena svečana akademija.

Počast poginulim braniteljima, njihovi saborci i delegacije odali su polaganjem cvijeća na brojna spomen obilježja, mezarja i groblja u Kantonu Sarajevo.

Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS