Vozači autobusa na Lipi: Na ivici strpljenja, rekli im da će u 16 sati dobiti obavijest šta da rade

Šta će biti sa migrantima koji su boravili u nekadašnjem kampu Lipa i dalje je neizvjesno, a vozači autobusa koji se na tom lokalitetu nalaze još od jučer pri kraju su strpljenja i nadaju se da će situacija dobiti rasplet do 16 sati, kako im je obećano.

Vozači autobusa se od sinoć nalaze parkirani kod kampa, te su zajedno s migrantima spavali u autobusima, kazali su za Faktor.

Iako su još jučer angažovani, polazak prema destinacijama, koje im još nisu poznate, je odgođen i to što su se od jutros bunili da ne mogu više čekati na polazak dosad nije imalo nekog rezultata. Prvo su im obećali da će do 12 sati dobiti informacije o lokacijama na koje trebaju ići, te konačno krenuti, ali se to nije desilo.

“Sada, evo, čekam 16 sati i tada bih trebao znati je li autobus ide pun ili prazan. Rekli su nam prvo do 12 sati da sačekamo i da će se znati situacija, ali je došlo 12 i ništa se nije znalo. Sada su ponovo iz policije rekli do 16 da čekamo, pa vidjet ćemo šta će biti.

Novinarima je zabranjeno da uđu unutra. Migranti su naučili i na gore situacije nego što je ova. Mirni su zasad i nema nikakvih problema s njima. Mi vozači smo tokom noći bili malo u autobusima, malo vani. Autobusi i grijanje su radili cijelu noć”, kazao je jedan od vozača za Faktor.

Prema riječima drugog vozača autobusa koji se nalazi kod Lipe, prema nekim informacijama koje su do njega došle, neće svi autobusi ići na isto mjesto.

“Prema onome što je došlo do mene, to će ići u različitim pravcima. Neki autobusi će ići u Sarajevo, drugi u Mostar, treći će ostati na području Unsko-sanskog kantona, tako da će to raspodijeliti. Samo da hoće da se krene jer stvarno nema smisla više držati nas ovdje.

Ne znam šta se dešava, ko je zakazao ni zašto nismo sinoć krenuli. Mi više nemamo strpljenja da budemo ovdje, sve ćemo izbaciti iz autobusa i onda će biti još veći problem nego što smo zamišljali” naglasio je.

Dodao je kako bi malo ko pristao na ovo da su znali šta ih čeka.

“Jedan autobus je htio sinoć izaći odavde, ali mu policija to nije dala. Razumijem čovjeka, neće ovo da trpi. Ne znate kakav je smrad u autobusu i nemoguće je sa njima biti unutra. Ali opet nemamo srca izbaciti te ljude iz autobusa.

Hladno je, moraju se ugrijati i biti na suhom. Onaj ko nije ovdje na terenu, ne zna koliko je ovo sve van svake pameti“, zaključio je.

Prema riječima Slobodana Ujića, direktora Službe za poslove sa strancima BiH, ni oni nemaju više informacija i čekaju odluku Vijeća ministara, odnosno da ih Ministarstvo sigurnosti BiH obavijesti o tome šta im je dalje činiti.

“Još ništa ne znamo i čekamo da nam jave odluku. Naši inspektori su od jučer gore, u autima su spavali… Čekamo samo da nas obavijeste o tome šta da radimo i mi smo odmah spremni da realizujemo sve što se od nas traži“, kazao je Ujić.