Zanimljiva mitološka bića

Mitologija je davno činila religijsku cjelinu, dio mitova se bavi tematikom sazrijevanja pojedinaca, prelazak iz djetinjstva i adolescencije.

Kroz djetinjstvo, sigurno su vas roditelji plašili riječima “Ne idi tamo, može te naći babaroga”.

U nastavku teksta donosimo vam najzanimljivije činjenice o ovim bićima.

Općenito mitologija je nekad, kroz svoju univerzalnu poruku, dovodila ljude u sklad sa svijetom u kojem žive.

BAUK

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Vjeruje se da se oni skrivaju u potpunoj tišini mraka i da se od njih tada mogu vidjeti samo oči koje svjetle. Ovo su strašila u životinjskom obliku, koja se i danju kriju po rupama i mračnim mjestima. Vjeruje se da se plaše glasnih zvukova.

VILE

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Vile žive u dubokim šumama i predstavljaju se kao lijepe djevojke. Vjeruje se da se vile rađaju od određenog cvjeća ili kada se pojavi duga. Mogu se transformisati u životinje poput labuda i vuka.

DREKAVAC

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Drekavac je jedan od najpoznatiji mitoloških stvorenja u susjednoj  Srbiji. Ovaj demon nastaje od smrti nekrštene djece. Uglavnom je mal i dlakav sa dugačkim kandžama. Čuje se kako krešti, plače i kako se dere. Živi na grobljima, u šumama ili blizu rijeka. Ljudima skače na leđa i tjera ih da trče dok se ne čuje pijetao u zoru.

RUSALKA

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Rusalka je vrsta vile koja živi blizu rijeka i jezera. Predstavljene su kao lijepe djevojke sa crvenom ili zelenom kosom. Izuzetno su zle prema ljudima, vole da zavode muškarce i da ih dave u vodi. Nastale su od duša djevojaka koje su preminule na mučan način.

BABA JAGA

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Vjeruje se da je to zla vještica. Izaziva jake oluje i strašne tišine. Živi u kolibi od ljudskih kostiju i crijeva koja stoji na kokošijim nogama pa se često seli.

BABAROGA

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Poznatija je kod južnih Slovena. opisuje se kao stara, ružna, krezuba i pogrbljena žena sa rogom na sred čela. Krije se po tamnim mjestima i samo izlazi noću kada plaši i odvodi djecu.