Zanimljivosti o kišobranima

Tokom kišovitih dana, naš vјerni pratilac je skromni kišobran.

Svako od nas ima različit ukus što se tiče kišobrana. Pored činjenice da je kišobran neophodan dodatak i da se često koristi, postoje i neki manje poznati podaci o ovoj praktičnoj stvarčici.

Kinezi su prvi napravili kupolu od tkanine, preteču današnjih kišobrana. U historijskim izvorima zapisano je da se to dogodilo u prvom vijeku, preciznije 21. godine naše ere. Drevni kineski vladari vozili su se u kočijama iznad kojih se nalazila neka vrsta pokrivača za kočije, koji je bio kupolastog oblika i izrađen od tkanine. Zahvaljujući Putu svile, kišobran je iz Kine dospeo do Koreje i Japana, a zatim i do ostalih dijelova Azije i do Evrope.

Naziv kišobran (ambrela, amrel) vodi porijeklo od latinske riječi „umbra“ što znači „sjenka, sjena“. Ubrzo nakon što je ova riječ prihvaćena u mnogim evropskim jezicima, promijenjeno je njeno izvorno značenje, od stvari koja štiti od sunca u stvar koja štiti od kiše.

Danas možete pronaći kišobrane u različitim oblicima, bojama i šarama, od klasičnih do neobično dizajniranih kišobrana. Čak iako poželite kišobran koji stalno mijenja svoju boju, možete ga lako pronaći.

Kišobrani su nekada bili važan simbol ženstvenosti i isključivo su ih koristile žene, kišobrani su često povezivani sa bogatstvom i visokom modom.

Na londonskom mostu Vasterlo, 7. septembra 1978. godine izvršen je atentat kišobranom na bugarskog disidenta, pisca i publicistu Georgija Markova. Taj kišobran je imao skriveni pneumatski mehanizam koji je ispaljivao kuglice sa jakim otrovom ricinom.

Očigledno je da kišobrani mogu da vas zaštite od kiše, sunca ili bilo čega drugog što pada sa neba (snijeg, grad…).

Međutim,bivši francuski predsednik Nikolas Sarkozi je čitavu stvar podigao na viši nivo i platio 10.000 funti za kišobran koji bi ga štitio od potencijalnih napadača.

Ovaj specijalni kišobran je dizajniran tako da može da ublaži brzinu i snagu metka, ali i da zaštiti vlasnika od noževa i napada pasa. Kišobran protiv metaka je napravljen od materijala koji se koriste za izradu bolida za Formulu jedan i svemirskih letjelica, prenosi Pixelizam.