Zatvaranje kampa “Lipa”: Migranti formiraju divlje kampove

Više od 1.200 migranata danas nije iseljeno iz kampa Lipa između Bihaća i Petrovca.

Iz IOM najavljuju da će se to desiti sutra, obzirom da Savjet ministara nije donio odluku da ovaj kamp postane stalno prihvatilište za migrante. Kažu da su svi ugovori za funkcionisanje ovog kampa istekli. Migranti žele u Biru ali za sada to nije moguće.

Abas je iz Pakistana prije dvije godine krenuo za Francusku. Stigao je do kampa Lipa između Bihaća i Petrovca i tu je već nekolko mjeseci. Gdje će sutra ne zna.

“Ja ne znam gdje ću, sutra se kamp zatvara. Želimo u Biru u Bihaću. Ako se vratim u Sarajevo nemam novca da ponovo dolazim ovamo, ako odem u Bihać u grad imaću problem sa policijom“, kazao je Abas.

Nekoliko šatora u Lipi je već rasformirano i u istom problemu je još 1250 migranata kojima je cilj ulazak u EU.

“Granicu ne možemo preći zbog policije, a ja ne želim nazad u Sarajevo. Želimo u kamp Bira u Bihaću“, kazao je Randu iz Bangladeša.

Bira je prijedlog i ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine, ali iz Bihaća poručuju da to ne dolazi u obzir.

“Naš grad je najviše dao u zbrinjavanju ovih ljudi u nevolji, trenutno na području Bihaća imate tri prihvatna centra: Borići, Sedra i Lipa. Samo smo za kamp na lokalitetu Lipa dali smo zemljište i zajedno sa Kantonalnom vladom izdvojili oko 500.000 KM za pripremu lokacije.

Mislimo da je sasvim dovoljno i nećemo se više baviti stvarima koje nisu u nadležnosti Grada Bihaća. Svaki pokušaj povratka migranata u Biru smatrat ćemo direktnim napadom na naš grad“, kazao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Obzirom da Savjet ministara nije postigao konsenzus da se Lipa ozvaniči kao prihvatni centar čime bi se stekli uslovi za trajni smještaj migranata u IOM-u su se odlučili na zatvaranje.

“Mi smo u nekoliko navrata produžavali ugovore sa našim dobavljačima, tu su uključeni i šatori. Ovo su šatori koji su adekvatni za ljetne uslove, nikako za zimske čak šta više opasni su za boravak unutra“, kazala je Nataša Omerović, upraviteljica kampa Lipa, IOM.

Od sutra migranti ne znaju gdje će, a veliki dio onih koji nisu imali mjesta u kampovima na području Unsko-sanskog kantona formirali su divlje kampove, kao što je jedan u Velikoj Kladuši, prenosi N1.