Zbog čega oboljeli od covida-19 gube osjetila mirisa i okusa?

U znanstvenom časopisu Nature Neuroscience iz ugledne obitelji Nature objavljen je znanstveni rad koji odgovara na jedno od najintrigantnijih pitanja kada se radi o bolesti covid-19, zašto nestanu osjeti okusa i mirisa?

U uvodu se podsjeća kako se uz covid-19 opisuju i tromboebolijske promjene po cijelom tijelu, uključujući i središnji živčani sustav. Kako su uočeni neurološki simptomi primijećeni kod većine oboljelih od covida-19, vrlo je vjerojatno kako SARS-CoV-2 prodire i u živčani sustav.

Do trećine ljudi koji obole od covida-19 prijavljuju najmanje jedan neurološki deficit, bilo da se radi o okusu ili mirisu. Ti simptomi su često prolazni, ali su dovoljno uobičajeni da sugeriraju kako bi pacijenti s težim oblicima ove bolesti trebali iskazivati tragove zaraze u njihovom središnjem živčanom sustavu.

Znanstvenici su virus pronašli u različitim dijelovima mozga te u olfaktornoj sluznici gdje je koncentracija bila i najvećom.

Prof. dr. sc. Darko Chudy, neurokirurg u KB Dubrava objašnjava za Večernji list kako je kod ovog virusa bilo zanimljivo kako je često najistaknutiji sindrom bio gubitak mirisa o čemu gotovo svi raspravljaju.

“Taj je simptom najčešće reverzibilan, osjet se mirisa vraća, od nekoliko dana, ili dvije, tri sedmice, kraće ili duže vrijeme, ovisi o pacijentu. Najčešće se živčane stanice reorganiziraju, one koje nisu oštećivane povezuju se sinaptičkim vezama. One koje su bile privremeno oštećene pa su izgubile neka svojstva, tako se mogu oporavljati. Virus napada centre za osjet okusa i mirisa, ali virus oštećuje i krvne žile gdje se povećava zgrušavanje krvi. Zato se koriste i lijekovi koji sprečavaju zgrušavanje krvi, kako ne bi dolazilo i do moždanih udara”, kaže dr. Chudy.

Upozorava kako je centar za osjet mirisa vrlo blizu je parahipokampalna i hipokampalna regija koja regulira naše pamćenje. Pitanje je hoće li kod pacijenata koji prebole koronavirus, neće dolaziti do oštećenja pamćenja, prenosi N1.