Zbog kršenja autorskih prava Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv 23-godišnjaka

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv A. M. rođenog 1997. godine, koji tereti se da je nezakonito omogućio plasman većeg broja video sadržaja, serija i filmova iz BiH i regiona, putem interneta, a čije je prikazivanje zaštićeno autorskim pravima.

Tužitelj Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv muškarca A. M. porijeklom iz Bijeljine i tereti ga da je u novembru 2019. godine, protivno članku 32. Zakona o autorskim i srodnim pravima, bez odobrenja nositelja autorskih prava, putem više internet stranica, učinio javno dostupnim za pregled više od 700 epizoda različitih TV serija, autora i produkcija iz BiH, kao i zemalja regiona.

Optuženi je stekao nezakonitu imovinsku korist tako što je postavljao reklame, kao i različite vidove oglašavanja i programa za zaradu putem pridruživanja i oglašavanja, postavljenih na njegovim web stranicama i društvenim mrežama, gdje je kao kontakt ostavljao svoju e-mail adresu.

Svojim postupcima je optuženi nanio štetu nositeljima autorskih prava, tako što je bez odobrenja učinio dostupnim sadržaj javnosti koji je zaštićen autorskim pravima. Na ovaj način je počinio kazneno djelo Nedozvoljeno korištenje autorskih prava iz članka 243. stavka 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.