Zemir Čaušević: Oda Odi

Poslije bitke je lako biti general, svako to može, a mnogi nisu spremni da daju sve od sebe, nisu spremni da izbrišu sve strahove i da dođu do pobjede.

Lako je dati aplaz kada se slavi pobjeda, a valja je izboriti. Milomir Odović je znao šta je borba, znao je izbrisati strahove i dati sve od sebe da pomogne svom voljenom klubu.

Nema loših vojnika, samo loših generala, a popularni Oda je bio najbolji i najodaniji vojnik FK Željezničara. Kad god je gorilo Oda je dolazio da gasi požare. Nije birao izgovore, dolazio je i uvijek bi preuzeo odgovornost za svoje greške, i da se nije dogodila ova tužna vijest i da je “Željo“ opet trebao pomoć, Oda bi sve stavio na stranu i pokazao svoju odanost po ko zna koji put.

Samo kao igrač upisao se u historiju kluba iz Doline ćupova. Skoro 300 puta je obukao sveti dres i 25 puta bacio u trans sve navijače na tribinama.

Oda ja te pamtim kad si 2015. pokušao da dovezeš “Plavu lokomotivu” u grupnu fazu Lige Evrope. Noć u Budimpešti je bila magična. Devedeseta minuta i pada Ferencvaroš, osveta za Bukala i Ribara, a onda 2:0 kući za potpunu radost svih nas koji volimo plavu boju.

Sekunda je falila da i belgijskom Standardnu pokažemo kako se igra lopte. Stativa Sadikovića i dan danas odzvanja u ušima.

Trpio si Oda kada smo se mi navijači ljutili na tebe, preuzimao si odgovornost i nikad nisi izdao plavu boju.

Živio si Željezničar u svakom momentu svog života i zato kao navijač ti se zahvaljujem mnogo. Tvoja ljubav prema klubu se nije mogla analizirati, nije se mogla čak ni izmejriti.

Kao što kažu “sa Željom se rodiš, odrastaš, živiš i naposlijetku s njim ideš pod ovu bosansku prahulju, crnicu, glinu…a onda ti na nišan, krst ili neki drugi spomen umjesto epitafa okače plavobijelo platno s magičnim brojem 1921”.

Laku noć Oda i ne brini, sve su tekme završene, odmori se majstore ostavio si nam dobar put.

Gledaj nas sa neba velikog, mi moramo dalje, ali nikad te nećemo zaboraviti. Imamo tvoje ordenje i tvoje uspjehe da živiš zauvijek s nama. Dao si sve Željezničaru, a ništa nisi tražio nazad.

I znam sigurno da tvoje srce može još jednom zakucati da bi došlo na našu voljenu Grbavicu zbog našeg voljenog Želje.

Počivaj u miru dobri čovječe.

Preminuo legendarni Milomir Odović