Zvanično otvoren Covid-izolatorij u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”

Danas je u prigodnoj atmosferi zvanično pušten u rad Covid-izolatorij koji će djelovati u okviru Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Objekt je kapaciteta 44 bolesnička kreveta, zbrinjavat će Covid-pacijente sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom.

Izaolatorij ima 961 kvadratni metar površine, urađen je po svjetskim standardima i opremljen najsavremenijom medicinskom i drugom opremom. Nakon druge faze adaptacije, objekt će imati kapacitet preko 100 kreveta.

Rekonstrukcija bivše Garnizone ambulante u krugu Opće bolnice je finansirana sredstvima Vlade KS i donacijama Kraljevine Norveške i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija – UNDP Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom, v.d. direktora Opće bolnice, prof. dr. Ismet Gavrankapetanović zahvalio se UNDP-ju, Kraljevini Norveškoj, premijeru KS Mariju Nenadiću, ministrici Jasni Agić i direktoru Zavoda za izgradnju KS Mirzi Hulusiću na zalaganju i doprinosu da, kako je i obećano, građanima Sarajeva ovaj izolatorij bude pušten u funkciju do kraja ove godine.

“Ministarstvo zdravstva KS je u julu ove godine od Opća bolnice zatražilo da preuzmemo 90 posto pacijenata oboljelih od Covid-19 zaraznog oboljenja koji traže hospitalno liječenje u čemu smo, kako danas vidimo, i uspjeli. Ovo nije vrijeme ni za kakve svečanosti već da radimo mnogo i da pokušamo da smanjimo ovu tragediju koja je zadesila svijet.

Sada imamo pet Covid-odjeljenja koja rade, uključujući intenzivnu njegu za teške i kritične bolesnike. Već dugo tražimo da se objekti koji su pripadali bivšoj vojnoj bolnici vrate Općoj bolnici. Danas otvaramo jedno takvo odjeljenje, što je naš zajednički uspjeh“, kazao je prof. dr. Gavrankapetanović.

Osvrnuo se na dobru saradnju sa premijerom Nenadićem i ministricom Agić koji su svojim maksimalnim kapacitetima bili na punom raspolaganje tokom realizacije ovog procesa. Zahvala je upućena i direktoru Zavoda za izgradnju Hulusiću koji je učinio mnogo da se prevaziđu prepreke u osposobljavanju ovog odjeljenja.

Iskazao je i poštovanje prema uposlenicima Opće bolnice koji su stali svojim životima ispred bolesti kako bi zaštitili građane Sarajeva.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić je rekao da, nakon višemjesečnih napora, sada mogu govoriti o proširenim kapacitetima za borbu protiv koronavirusa.

“Ovaj odjel omogućit će zbrinjavanje i liječenje pacijenata sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom. U saradnji sa predstavnicima KCUS-a ćemo zbrinjavati teške slučajeve. Na ovaj način dajemo veliku potporu u borbi protiv korone“, kazao je premijer Nenadić.

Kako je rečeno, završena je tek prva faza izolatorija, koja je koštala više od milion KM, a planirano je i dodatno proširenje Covid-odjela na još jedan sprat, što bi koštalo dodatnih 3-4 miliona KM.

Na drugom spratu bilo bi smješteno dodatnih 50 do 60 bolničkih kreveta, kao i operativne sale.

Predsjednik Upravnog odbora Opće bolnice Sead Željo rekao je da ovim činom pomažu građanima, kantonu, ali i državi, kazali su iz Vlade.