Adnan Delić obišao poljoprivrednike: Pandemija pokazala značaj poljoprivrede, najavljeno povećanje poticaja

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić obišao je danas nekoliko poljoprivrednih proizvođača na Nišićkoj visoravni, Vogošći i Rakovici, a koji svoju djelatnost uspješno obavljaju uprkos svim teškoća uzrokovanim pandemijom koronavirusa.

U pitanju su poljoprivredni proizvođači: IPP Ramići – animalna i biljna proizvodnja, Halilovići DOO – biljna proizvodnja, IPP Senči – farma ovaca i SPD Pile – tov piladi.

“Mnogo je izazova kada je u pitanju primarna poljoprivredna proizvodnja u Kantonu Sarajevo. To nam je pokazala aktuelna pandemija tokom koje se mogao uvidjeti sav značaj ove bazne privredne grane, jer svako ko nije imao svoju vlastitu poljoprivrednu proizvodnju bio je u izuzetno teškoj i neizvjesnoj situaciji“, kazao je ministar Delić, nakon obilaska jednog od proizvođača iz peradarske proizvodnje.

Foto;: Vlada KS
Foto;: Vlada KS

Iskazao je zadovoljstvo što su se zahtjevi za poticaje u poljoprivredi značajno povećali, i što su time naši ljudi pokazali da se žele njome baviti.

Država mora stati iza njih“, naglasio je Delić.

Kako je kazao, većina poljoprivrednika je upravo ovu činjenicu naglašavao tokom današnjeg obilaska, i to riječima da ukoliko ne budu imali podršku države da će se njihova proizvodnja ugasiti.

Ipak, ja neću reći da ima mnogo problema, već da ima mnogo izazova. A ako ima izazova ima i mnogo prilika“, naveo je ministar Delić i najavio podršku Ministarstva privrede KS poljoprivrednicima prilikom rješavanja njihovih gorućih problema.

Foto;: Vlada KS
Foto;: Vlada KS

Dodao je kako je trenutno najaktuelniji problem otkupa poljoprivrednih proizvoda, kao i da u KS trenutno ima viška 100 tona krompira, kojeg poljoprivredni proizvođači nisu u mogućnosti da plasiraju na tržište. S druge strane, imamo velike količine uvoza po puno jeftinijim cijenama.

“Ipak, ono što je dobro jeste da ova Vlada ima razumijevanja za ovu vrstu proizvođača, jer je iznos poticaja povećala što će biti prikazano u budžetu KS za ovu godinu”, naveo je ministar.

Najavio je i izradu odluke o iznosima novčanih podsticaja, minimalnim uslovima za početak proizvodnje, minimalnim uslovima za investiranje i rokovima podnošenja zahtjeva, te redovne posjete i razgovore sa poljoprivrednim proizvođačima u cilju rješavanja njihovih svakodnevnih izazova.

Foto;: Vlada KS
Foto;: Vlada KS

Iznos poljoprivrednih poticaja u narednoj godini će biti uvećan, i to za iznos od preko milion KM“, potvrdio je Delić.

Naglasio je i kako je najveći dio ove proizvodnje usmjeren ka animalnoj proizvodnji, a jedan manji dio je biljna proizvodnja.

Nagovijestio je i kako će se raditi na balansiranju pomenutih vrsta proizvodnih poljoprivrednih djelatnosti, jer u Kantonu Sarajevo evidentno postoje velike površine neiskorištenih prirodnih potencijala.

Foto;: Vlada KS
Foto;: Vlada KS

“U isto vrijeme, radit ćemo i na zaštiti domaćih proizvođača, jer su oni na udaru uvoznih proizvoda i lobija, pri čemu se radi o očitoj nelojalnoj konkurenciji”, kazao je ministar Delić.

Potcrtao je i kako će KS raditi na izradi neophodne nedostajuće legislative iz svoje nadležnosti, ali i pokretati inicijative prema većim nivoima vlasti za izmjenu postojeće.