Četvorka u Novom Gradu napustila konstituirajuću sjednicu, sporan izbor predsjedavajućeg

Vijećnici Četvorke napustili su konstituirajuću sjednicu Općinskog vijeća Novi grad zbog izbora predsjedavajućeg Tajiba Delalića.

Kako je Četvorka naela u saopštenju, izborom Tajiba Delalića za predsjedavajućeg Općinskog vijeća grubo je prekršen Statut ove općine, a vijećnici Četvorke najavili su da će konačnu riječ o svemu mora dati i sud. Vijećnici Četvorke napustili su sjednicu jer je skupštinska većina pokazala da je ne poštuje osnovne norme parlamentarnog ponašanja.

“Statut Općine Novi Grad jasno propisuje da općinski načelnik i predsjedavajući Općinskog vijeća ne mogu biti iz istog naroda što u ovom slučaju nije ispoštovano. Ovo je grubo kršenje osnovnih pravnih normi i protiv ovakvog postupanja ćemo se boriti i sudskim putem. Kršenje procedura i zakonskih akata na konstituirajućoj sjednici samo je potvrda da će i u narednom mandatu općinski načelnik Semir Efendić (SDA) Općinsko vijeće smatrati i koristiti kao svoju produženu ruku, a ne kao lokalni parlament svih građana Novog Grada“, navodi se u zajedničkom saopćenju vijećnika Naroda i Pravde, SDP-a i Naše stranke.

Navode da su vijećnici napustili sjednicu nakon što je skupštinska većina predvođena sa SDA pokazala da pri izboru radnih tijela i komisija neće poštivati osnovne norme parlamentarnog ponašanja već će se isključivo oslanjati na preglasavanje.

U prethodnom sazivu u potpunosti je uništen dignitet Općinskog vijeća koje je služilo isključivo za ispunjavanje želja općinskog načelnika, a ne kao glas građana. Očigledno je da i u novom mandatu općinski načelnik i SDA žele ušutkati bilo kakvu opoziciju i kazniti sve one građane koji nisu glasali za njih. Danas se desilo da u komisiji za izbor i imenovanje od četiri člana budu četiri iz SDA iako je praksa da u ovoj komisiji članove imaju sve bolje rangirane stranke”, navodi predsjednik Kluba vijećnika Naroda i Pravde Mirza Selimbegović.

Pored toga, Četvorka ističe da je konstituiranje Općinskog vijeća Novi Grad kasnilo u odnosu na druge općine i zbog, između ostalog, svojevrsne pat pozicije u kojoj su oba bloka imala jednak broj glasova.

“Očigledno je da su pojedini vijećnici ‘kupljeni’ iako su godinama bili otvorena opozicija načelniku Efendiću i ukazivali na propuste u njegovom radu. Vijećnica Enisa Spahić tako je godinama bila opozicija Efendiću, ali je danas podržala koaliciju sa SDA, kao što je i slučaj sa vijećnikom Mirzom Memiševićem koji je javno govorio da je za katastrofalan rezultat DF-a na izborima kriva koalicija sa SDA. Na kraju, tu je i vijećnik SBB Azem Cviko”, navodi se u sapćenju.

Za kraj su kazali da je Centralna izborna komisija ranije u više navrata propitivala slučajeve promjene nacionalnog izjašnjavanja zarad izigravanja određenih ograničenja ili pak s ciljem imenovanja na određene funkcije, te da je stav CIK-a u prethodnom periodu bio je da promjena nacionalne pripadnosti, sukladno izbornom zakonu, nije moguća u okviru jednog izbornog ciklusa.