Članovi predsjedništva BiH primili ministra vanjskih poslova Republike Grčke Nikosa Dendiasa

Članovi Predsjedništva BiH su ministru vanjskih poslova Republike Grčke i članovima grčke delegacije poželjeli dobrodošlicu, te izrazili želju za jačanjem međusobnih veza u oblastima od zajedničkog interesa.

Sagovornici su se složili da su bilateralni odnosi dvije zemlje dobri, bez otvorenih pitanja, sa značajnim prostorom za dalji i jači razvoj odnosa, naročito na na ekonomskom planu, saopćeno je iz Predsjendištva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su naglasili da BiH ima interes da nastavi sa unapređenjem bilateralnih, političkih i svih drugih odnosa sa Republikom Grčkom, te zahvalili na svakom obliku pomoći kojim je Republika Grčka do sada pomogla BiH. Također su izrazili zahvalnost Grčkoj na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU, te izrazili očekivanje da će se ta podrška nastaviti i ubuduće. Ponovno su naglasili odlučnu opredijeljenost BiH prema članstvu u EU i provedbi reformi u procesu evropskih integracija.

Na sastanku je razgovarano i o ilegalnim migracijama na našim prostorima koji postaju ozbiljan sigurnosni i humanitarni problem. Bosna i Hercegovina smatra da je za rješavanje ovoga problema najbolji jedinstven EU pristup, te izrazili potrebu za pomoći kako bi se BiH adekvatno suočila sa velikim i pojačanim migracijskim pritiskom.

Foto: Predjedništvo BiH
Foto: Predjedništvo BiH

Razgovarano je o načinima borbe protiv širenja pandemije koronavirusa i potrebi osiguranja dovoljnog broja vakcina i za zemlje koje nisu članice Evropske unije.

Ministar vanjskih poslova Republike Grčke Nikos Dendias je iskazao zadovoljstvo posjetom Bosni i Hercegovini i izrazio spremnost Grčke da nastavi unapređivati bilateralne odnose sa našom zemljom. Kazao je da posjete državnih i privrednih delegacija trebaju biti intenzivirane u narednom razdoblju.

Grčka snažno zagovara evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana i dalje će ukazivati na važnost EU proširenja, naglasio je ministar Dendias. U kontekstu solidarnosti u borbi protiv pandemije koronavirusa ministar Dendias je kazao da će Grčka dati finansijsku pomoć trima bolnicama u BiH i to po 50.000 eura za sarajevsku Opću bolnicu “Prim dr. Abdulah Nakaš” i Univerzitetski klinički centar RS-a, te 30.000 eura za Univerzitetski klinični centar u Mostaru.