Da li dezinfekcijska sredstva negativno utječu na kožu

Na pitanje da li česta upotreba dezinfekcijskih sredstava za ruke može oštetiti kožu, Johannes Knobloch, njemački stručnjak, šef odjela za higijenu Sveučilišnog medicinskog centra u Hamburgu negirao je ovu pretpostavku.

Njemački stručnjak tvrdi da otkako se pojavila pandemija i samim tim povećana upotreba dezinfekcijskih sredstava je potpuno bezopasna. U rijetkih slučajevima bakterije mogu postati samo otpornije na dezinfekcijska sredstva ali ne i imune.

Riječ je o proizvodima koji su dermatološki ispitani te neće uzrokovati reakciju kože.

Sveučilišnom medicinskom centru u Hamburgu oko 15.000 zaposlenika ih svakodnevno koristi, a medicinske sestre i do četrdeset puta u smjeni.

“Iznimno se rijetko događaju neke netolerancije ili alergijske reakcije, a i tada je to uglavnom posljedica aromatičnih ili dodataka za ovlaživanje”, kaže njemački stručnjak, Knobloch i pojašnjava da hirurzi prije operacija dezinficiraju ruke oko tri minute. “Oni doslovno natapaju kožu alkoholom i pritom nema nikakvih posljedica”.

Napominje i da je dezinficiranje ruku alkoholom vjerojatno ugodnije prema koži od prečestog pranja sapunom.

Njemačko dermatološko društvo savjetuje da je bolje koristiti dezinfekcijska sredstva nego sapun, nakon čega preporučuju upotrebu kreme za ruke.