Da li je Cristiano Ronaldo oborio svjetski golgeterski rekord

Cristiano Ronaldo je postigao pogodak u pobjedi Juventusa u Superkupu Italije i time je sa 760 golova u karijeri postao najbolji strijelac svih vremena.

Ronaldo je postigao pet golova za Sporting iz Lisabona, 118 za Manchester United, 450 za Real Madrid, 85 za Juventus i 102 za Portugal što je doista fascinantno, ali čini se da nije oborio rekord.

Podaci Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF) kažu da je Josef Bican najbolji nogometni strijelac svih vremena (isključujući igrače koji nikada nisu igrali na najvišem nivou) sa 805 golova u karijeri (iz samo 530 utakmica), prenosi BBC.

Bican, koji je umro 2001. godine, igrao je za pet klubova, uključujući Rapid Viennu i Slaviju Prag, kao i Austriju i Čehoslovačku – u karijeri koja je trajala od 1931. do 1955. godine (među 805 golova bilo je 27 za rezervne i amaterske timove Rapida).

Ako uklonimo te golove Bican je završio karijeru na 759 golova u 495 utakmica.

Češka reprezentacija je na Twitter objavila da je Josef Bican postigao 821 gol u službenim utakmicama i da će se Ronaldo morati potruditi još malo.

Slična situacija se desila i sa Messijem. Lionel Messi je nedavno oborio Peleov rekord od 643 gola za jedan klub ali Santos je tada tvrdio da je Pele postigao 1091 za klub ako se računaju i prijateljske utakmice.

Pele na svom profil na Instagramu kaže da je “vodeći strijelac svih vremena” sa 1283 gola. Da li je Ronaldo doista oborio rekord ili će morati postići još golova ostaje nam da vidimo.