Da li nošenje maske iritira kožu i na koji način se zaštititi

Nošenje maske je zaštita koju smo obavezni nositi i na koji način zaštiti kožu u ovom slučaju.

Nošenje maske je frustrirajuća činjenica mnogima zbog toga što izaziva pojavu bubuljica  kako na bradi tako i iznad usana, zatim iritaciju lica, ali i područja iza ušiju koje je posebno osjetljivo.

Iz tog razloga stručnjaci preporučuju testiranje nove maske jer će se vjerovatno svaka potencijalna iritacija pojaviti na tom mekanom i osjetljivom području kože.

Na isti način kao što njegujete kožu oko nosa i usana, ti isti savjeti vrijede i za kožu iza ušiju. Zbog toga preporučujemo da prije nego stavite masku, namažite hidratantnu kremu i izmasirajte je iza ušiju.

Iako je maska vrsta zaštite, nažalost, ovakve iritacije su neizbježne posebno u slučaju korištenja maske duže vrijeme što može izazvati u bol u ovom području.

Stručnjaci također preporučuju nanošenje hidratantne kreme na sva područja na kojima uočite trenje i koje je pod maskom. Kremu mažite i noću kako bi se sva ta područja umirila.

U apotekama možete potražiti hidratantne i protuupalne kreme koje će vam pomoći umiriti kožu. Također je poželjno da te kreme sadrže glicerin, aloe veru kao i ulje jojobe i glicerin, piše Mind Body Green.