Damir Nikšić: Očekivao sam da ću više učestvovati u formiranju Vlade

Na današnjoj Skupštini Kantona Sarajevo na kokoj bi trebala biti imenovana nova Vlada KS, nezavisni kandidat, Damir Nikšić kazao je ne zna da li uopšte treba govoriti s kakvim nestrpljenjem je čekao ovaj dan, ali da će biti suzdržan prilikom izglasavanja novog saziva Vlade Kantona Sarajevo, osim ako njegov glas ne bude ključan.

Kako je kazao, od nove parlamentarne većine traži da nacionalni sastav nove izvršne vlasti bude u skladu s popisom stanovništva u Bosni i Hercegovini iz 1991. godine, te da je očekivao da će se to desiti kada je potpisao smjenu aktuelnog saziva koji čine Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF).

“Zbog toga sam prethodno povukao jedan prijedlog zakona, jedan amandaman do kojeg mi je i dalje jako stalo. Iskreno sam vjerovao da su ta imena kandidata bila odavno spremna i da nisam jedini koji je očekivao i obećao vladu Eksperata građanima. Vladu koja će označiti jednu prekretnicu, jedan novi pravac, prekid sa ustaljenim praksama”, kazao je, te dodao da je očekivao da će više učestvovati u formiranju.

“Očekivao sam da ću se više pitati, ali do toga nije došlo jer da sam se više pitao u sastavu ove vlade bi bilo barem tri puta više Srba. Ne znato što ja tako hoću, nego što je tako po Ustavu. Zato što sam se uostalom obavezao da ću poštovati Ustav i zalagati se za ljudska prava i slobode i štititi interese građana”, kazao je.

Pored toga, rekao je da bi broj Srba trebao biti veći.

“Da li je ova vlada pokazatelj da u Sarajevu nije moguće pronaći tri eksperta iz reda srpskog naroda. Trebao bi taj broj biti najmanje četiri iz reda srpskog naroda”, kazao je Nikšić

Predloženi sastav Vlade ne zadovoljava član 27 Ustava KS. Iako Ustavnom nije utvrđen tačan broj članova vlade nego samo princip. To ne isključuje obavezu svake skupštinske većine da ukoliko se ukaže mogućnost otklonili disproporcija u sastavu Vlade”.