Dodik: Spreman sam pomoći FBiH, ukoliko želi, da nabavi vakcine

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je kako je spreman pomoći Federaciji BiH da nabavi ruske vakcine ukoliko se odluče da ih žele.

Odgovrajući na pitanje novinara N1 da li je kao predsjedavajući trebao raditi u interesu svih građana kada je u pitanju nabavka vakcine, Dodik je rekao kako “nije predsjednik svih građana već građana RS te da njih predstavljau Predsjedništvu BiH”.

“Jesam predsjedavajući, ali to me ne obavezuje da ne zastupam interese odakle dolazim. Kao što i druga dva člana radde. Ja nudim svojim kolegama da zajedno radimo. Mi možemo nešto brže proći do ruskih vakcina ukoliko su zainteresovani neka javno kažu, ali ukoliko ne žele ja tu ne mogu ništa. Ja sam to ranije predlagao, ali nisu nikada dali odgovor. Nisam protiv, ali ostajem primarno sprski član Predsjedništva. Pokušavam sa svojim kolegama iz bošnjačkog naroda, njima dvojicom, da postignemo dogovore koji su mogući.

Oni su htjeli isključivo da radimo preko Covaxa, pristao sam, ali vidjeti ste kako se odvija. Danas nemamo ni naznake kada bi vakcine mogle doći. Ako neko želi ruske vakcine i misli da Milorad Dodik može pomoći, spreman sam iste sekunde, ali ne želim da se namećem”, rekao je Dodik.

Govoreći o najavi mogućeg bojkota Općih izbora 2022. godine kazao je kako su pokrenuli raspravu o tome te da vrše konsultacije s pravnicima i ekspertima.

“Naše neučešće bi moglo dovesti do toga da se ne izaberu odbori u oko 50-ak mjesta i samim time se izbori ne bi mogli održati. Odluku ćemo donijeti blagovoremeno. Ako ovaj sastav CIK-a ostane i ovakav odnos prema RS-u, sigurno nećemo učestvovati na izborima”, dodao je.

Ponovio je kako je ra članicu CIK-a Vanju Bjelicu Pritinu govorio s političkog aspekta, a ne privatog te uputio izvinjenje: “Izvinjavam se, ali nisam htio povrijediti njeno dostojanstvo”.

Na pitanje novinara N1 da li če podržati inicijative da se utakmice nogometne reprezentacije BiH igraju u Mostaru i Banja Luka, kazao je da neće.

“To bi bio događaj visokog rizika i to nama ne treba. Nisam navijač nogometne reprezentacije BiH, ja navijam za drugu reprezentaciju i volim kada Srbija pobijedi u bilo kojem sportu.Spreman sam pomoći Košarkaškom savezu BiH koji ima ozbiljne probleme i ukolko moje kolege iz Predsjedništva BiH to hoće, spreman sam da saniram sve probleme”, zaključio je Dodik.