Donald Trump najavio proteste u Washingtonu na dan potvrđivanja Bidenove pobjede

Američki predsjednik Donald Trump najavio je proteste 6. januara u Washingtonu, dan kada bi Kongres trebao potvrditi pobjedu Joea Bidena.

S tim u vezi, Trump je video objavom na zvaničnom Twitter profilu nastojao ohrabriti sve njegove pristalice da prisustvuju najavljenim protestima. Riječ je o protestu onih koji ne odobravaju rezultate izbora i on će biti održan 6. januara prijepodne nedaleko od Bijele kuće.

Na ovaj način Trump i dalje nastavlja izgovarati neutemeljene tvrdnje o prevarama birača uprkos odbijanju brojnih žalbi koje je uputio prema sudovima i Ministarstvu pravosuđa.

“Republikanci imaju svoje pluseve i minuse, ali jedna stvar je sigurna, nikada ne zaboravljaju”. Izjavio je Trump na Twitteru.

Zajednička sjednica Kongresa za prebrojavanje glasova i potvrđivanje Bidenove pobjede rutinska je procedura i označava posljednji korak u ovom procesu.

Washington je inače postao poprište nasilnih protesta proteklih nekoliko mjeseci na čijim su se ulicama okupljale Trumpove pristalice u novembru protestujući protiv rezultata izbora. U njima je uhapšeno na desetine ljudi.

Ono što je sigurno jeste da Trump još uvijek nije prihvatio poraz, dokaz tome su konstantne objave na društvenoj mreži.