Dorodnova: Diskriminatornoj i retorici podjela nije mjesto u demokratskom društvu

Zamjenica šefa Delegacije Evropske unije u BiH Ekaterina Dorodnova sastala se danas s članicom Centralne izborne komisije BiH Vanjom Bjelicom Prutinom.

Dorodnova je kazala kako članovi CIK-a moraju biti zaštićeni od neprimjerenih pritisaka, te da se njihova profesionalnost ne dovodi u vezu s etničkom pripadnosti.

Diskriminatornoj i retorici podjela nije mjesto u demokratskom društvu“, kazala je Dorodnova.

Podsjećamo, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u nekoliko navrata govorio je javno o privatnom životu članice CIK-a dovodeći u pitanje njenu profesionalnost, također, članicu CIK-a spomenuo je u kontekstu donošenja odluka o poništavanja izbora na određenim biračkim mjestima u Doboju i Srebrenici, kazavši kako su takve odluke išle u korist Bošnjaka.

Bila je udata za Bošnjaka muslimana, razvela se, a zadržala prezime. Malo je to čudno, ali ja sam o tome govori u političkoj dimenziji. To je ona priča koju sam govorio da se pažljivije biraju Srbi koji mogu da budu odgovorni na neki način. Zadržati prezime? Kod Srba nisam čuo za taj slučaj da se razvede, a da zadrži prezime. Ja to nisam čuo”, kazao je Dodik.