Dr. Zaid o vakcinama: Ne želimo da živimo u državi koja čeka samo milostinju

Bosna i Hercegovina još je na čekanju za vakcinu, prve doze bi i u našu zemlju mogle stići nakon 18. januara.

Sindikat doktora medicine i stomatologije Federacije BiH poručio je vlastima kako nema više vremena za gubljenje kada se radi o procesu vakcinacije protiv oboljenja koronavirusa.

Tim povodom u Novom danu gostovao je dr. Rifat Rijad Zaid iz Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH koji je za N1 kazao kako nije optimista da će vakcine uskoro stići u našu zemlju.

“Nisam optimista da će aktuelni ministar Vjekoslav Mandić ispuniti to obećanje da će doći tada vakcine; opet ćemo biti prevareni. Da bismo imali vakcine, trebali smo potpisati direktne ugovore sa proizvođačem koji su osigurali da dobiju odobrenje od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), odnosno u ovom slučaju sa Pfizerom.

Mi smo u oktobru trebali potpisati direktni ugovor i sa vakcinisanjem krenuti u decembru kao što je krenula na primjer Srbija koja nije u Evropskoj uniji. Mi čekamo Covax mehanizam koji je nesiguran”, naglasio je dr. Zaid za N1.

Zaid je kazao da nije pitanje da li će vakcine doći, već je pitanje kada će doći, te da nije isto kad dođe u februaru ili junu, jer će do tad podleći dosta ljudi ovoj bolesti.

“Željeli smo da izazovemo državu da se probude iz zimskog sna, da krenu s potpisivanjem direktnih ugovora. Covax mehanizam znači da čekamo kad dođemo na red, ili da čekamo milostinju, odnosno da Rusija ili Turci ‘otkinu’ od sebe i da nama daju. To je milostinja i ne želimo da živimo u državi koja čeka samo milostinju.

Također, željeli smo da mi finansiramo, da Sindikat doktora preuzme ulogu finansijera koliko može. Dajte da krenemo da uradimo konkretne stvari. Ovo što je rezultiralo nakon našeg dopisa, da će krenuti sa vakcinama 18. januara, ja sam pesimista”, poručio je ovaj doktor gostujući na N1.

Iz bh. entiteta Republika Srpska saopćili su kako vakcina Sputnjik V tu stiže krajem februara, a dr. Zaid je rekao kako postoji interventni uvoz i da entiteti imaju pravo da nabavljaju vakcine.

Kad je u pitanju ruska vakcina, to je čista politika. Opredijeliti se za jednu, drugu ili treću vakcinu, koja nije dobila odobrenje od WHO. Nema veze ako neko nije dobio odobrenje od WHO, onda čekamo da to odobrenje bude od regulacionih tijela koja imaju najveći autoritet, na primjer FDA ili EMA.

Ne želim da razmišljam o vakcini koja je dobila odobrenje za upotrebe nakon samo 38 ispitanika koji su je primili“, komentarisao je.