Džaferović: Vučić i Krivokapić pokazali da ne poštuju BiH

Čestitke koje su povodom neustavnog dana bh. entiteta RS uputili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, ne poštujući odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, odraz su nepoštovanja prema državi Bosni i Hercegovini i direktan atak na njen suverenitet.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da poruke te vrste, koje im stižu iz susjedstva, vrlo dobro razumiju i znat će se prema njima odnositi.

Uvjeren sam da ove poruke usmjerene protiv Bosne i Hercegovine prate i razumiju i u Briselu i Vašingtonu“, navodi Džaferović.

Dodaje da je razočaravajuće što se premijer Crne Gore priključio podršci koju zvanični Beograd pruža politici koja slavi velikosrpsku ideologiju i zla koja je ona proizvela.

“Posebno je razočaravajuće da se premijer Crne Gore, i to nakon što su se institucije ove naše susjedne zemlje jasno i nedvosmisleno odredile o događajima iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu, priključio podršci koju zvanični Beograd pruža politici koja slavi velikosrpsku ideologiju i zla koja je ona proizvela“, kazao je Džaferović.

Džaferović dodaje da od predsjednika Mile Đukanovića očekuje da se uime Crne Gore očituje o postupku premijera Krivokapića.