Edita Đapo: Uvođenje jedinstvenog EU broja za hitne slučajeve pruža sigurnost strancima

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo reagovala je na najave u Parlamentu Bosne i Hercegovine o nepodržavanju uvođenju jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112 zbog prijenosa nadležnosti.

Đapo je kazala da kao federalna ministrica osjeća potrebu da pojasni da se ne radi o prijenosu nadležnosti, te da je u pitanju povezivanje Bosne i Hercegovine sa Evropom.

“U cijeloj EU ukoliko vam se nešto loše desi samo okrenete 112 i oni odmah šalju hitnu, policiju, vatrogasce ili ljekarsku pomoć ovisno od nevolje u kojoj se nalazite”, objasnila je federalna ministrica okoliša i turizma.

Pored toga, dodala je da suština i bit uvođenja 112 jeste omogućavanje kako građanima BiH, tako i turistima da pozivom na ovaj broj građani ili turisti dobiju potrebnu pomoć.

“Na taj način stvara se sigurno okruženje da stranac koji doživi saobraćajnu nesreću, zapali mu se iznajmljeni stan, želi prijaviti nestanak djeteta ili krađu, kao i u svakoj EU zemlji samo okrene dobro poznati broj za hitne slučajeve ‘112’. Uvođenje jedinstvenog EU broja za hitne slučajeve pruža sigurnost strancima/turistima tokom boravka u BiH”, dodala je Đapo.

“Također, mnogi stranci, ali i naša dijaspora posjećuje BiH i sa svojim automobilima proizvedenim u EU. Takva vrsta automobila ima ugrađen sigurnosni sistem te ukoliko se desi saobraćajna nesreća telefon u kolima je podešen da direktno poziva 112. Nepostojanje centralne tačke koja bi prihvatila takav poziv dovodi do mogućnosti da će uskoro BiH biti zemlja u koju se ne preporučuje odlazak jer se ne može garantirati sigurnost boravka”, kazala je, te dodala da se radi o ugrožavanju trgovine obzirom da će Bosna i Hercegovina uskoro biti u situaciji da jednostavno neće moći kupiti ili uvesti automobile koja imaju ovaj sigurnosni sistem.

U svome saopćenju je poručila kako je uvođenje broja 112 važno pitanje za razvoj turizma i trgovine, te je pozvala sva turistička udruženja u BiH, kao i udruženja poslodavaca oba entiteta i privredne komore da izvrše pritisak na političke predstavnike koji odlučuju o njihovima budućim biznisima i lagodnosti života u BiH.