Elmedin Konaković: Derogirate jednu profesiju, jedna profesija se stavlja u potčinjeni položaj

Elmedin Konaković, zastupnik Naroda i pravde kazao je da je veliki dobitak naći ljude koji su danas predloženi, te da je jednako bilo hrabro i prošlim sazivima naći ljude koji će obavljati te pozicije.

Poručio je da u Vladi u kojoj je on bio premijer bila su tri DIF-ovca. Resor obrazovanja vodio je DIF-ovac Elvir Kazazović.

“Nemojte molim vas, zato što se obračunavate sa mnom lično, da derogirate jednu profesiju i da se stavi cijela jedna profesija Univeziteta u Sarajevu stavi u neki potčinjeni položaj”, kazao je Konaković.

Pored toga, dodao je i da će veći dio zastupnikla raditi za mnogo manje plate, te da ih očekuju teški procesi.

Konaković se osvrnuo i na kritike opozicije, prvenstveno zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA), na to da je Adnan Delić predložen za ministra privrede iako je završio Fakultet sporta i tjelesnog odgoja.

“Nekada sam govorio ‘djelima ih Harkane’, a sad kažem djelima ih Adnane. Svaki mjesec ću vam pokazivati šta je uradio Delić”, obećao je Konaković.

Uz to, odgovorio je i na Nikšićev zahtjev da se novim sazivom Vlade KS trebao ispoštovati nacionalni kriterij, tj. da mora biti veći broj ministara srpske nacionalnosti od jednog.

“To ćete teško naći. Možete biti principijelni, ali trebate biti realni. To nije realno. Molim vas da i ove ljude koji su hrabri i stručni, niko od njih nije došao s biroa i svi su bili zaposleni, podržite. Šteta je da te ljude niste bolje upoznali. Pred nama su teški procesi”, poručio je Konaković Nikšiću.