Emrić: Stanje je hitno, migracije su veliki problem

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas nije trebalo biti govora o migracijama, a samo zahvaljujući Jasminu Emriću (A-SDA) koji nije odustao od ove priče, ipak će se raspravljati o ovoj temi.

Prvo je tačka koja govori o Informaciji o ilegalnim migracijama i azilu iz avgusta 2020. godine bila skinuta s dnevnog reda.

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost nije uspjela razmatrati ovu tačku, pa je zbog toga skinuta.

Emrić je kazao da ne može razumijeti da ovo nije završeno, da od septembra prošle godine do januara 2021. godine nemaju stav zajedničke komisije.

“Ova informacija kasni već nekoliko mjeseci. Nama je i danas dostavljena informacija za avgust, ali s nekim pokazateljima za osam mjeseci 2020., ali s obzirom na situaciju ja smatram da trebamo raspravljati o ovoj informaciji“, kazao je Emrić.

Istakao je da je situacija u Bosni i Hercegovini veoma drastična.

“Pa kad ćemo raspravljati. Unedogled odlažemo raspravu, a situacija je hitne prirode. Imamo vrlo dramatičnu situaciju u USK, pa i KS i u cijeloj BiH. Stanje je hitno. Migracije su veliki problem. Prema tome ja tražim da ova informacija bude na dnevnom redu, a da nas Ministarstvo sigurnosti obavijesti o nekim ažuriranim informacijama“, kazao je Emrić.

Dodao je da institucije države ne reagiraju i dovode nas u neke incidentne situacije kakvu smo imali u USK.

“S obzirom na aktuelne probleme mislim da smo morali donijeti neke zaključke kako bismo pomogli. Ja sada predlažem da se ranija tačka uvrsti u dnevni red“, kazao je danas.

Nakon glasanja ova tačka je vraćena na dnevni red, te će zastupnici razmatrati informacije o ilegalnim migracijama i azilu.