FIS Kup Jahorina: Prema rasporedu učestvuju takmičari iz 20 zemalja

Međunarodno takmičenje, FIS Kup Jahorina 2021. bit će održano u subotu i nedjelju (23. i 24. januar) u organizaciji smučarskog kluba “Jahorina” u saradnji sa Olimpijskim centrom Jahorina, saopćeno je iz OC Jahorina.

Ovogodišnji FIS kup otvoriće Goran Đoković, a prvu vožnju će voziti Bojan Križaj. Takmičenje u alpskoj disciplini slalom oba dana će se biti održano na stazi “veleslalom-Skočine”.

Ove trke su ujedno i pripreme za Evropa kup za takmičare iz 20 zemalja ovogodišnjeg FIS kup-a. Do sada su pristigle prijave iz Srbije, Crne Gore, Ukrajine, Kipra, Kanade, Filipina, Portugala, Hong Konga, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Francuske.

Favoriti su takmičari sa naše planine: Marko Šljivić koji vozi za reprezentaciju Bosne i Hercegovine i Strahinja Stanišić koji će predstaviti reprezentaciju Srbije.

“Ukupno imamo 11 homologovanih ski staza, te smo spremni za organizaciju i održavanje takmičenja sve četiri discipline, slaloma, veleslaloma, superveleslaloma i spusta. Sa više od 145 centimetara utabanog snijega na planini vrijedno radimo na pripremama staza sa ciljem obezbjeđivanja najboljih uslova skijašima ali i takmičarima za čiji dolazak se vrše posebne pripreme. Skijalište radi punim kapacitetom, ski staze su zahvaljujući dobroj pripremi, infrastrukturnim radovima i novim snježnim padavinama idealno pripremljene i sad sa sigurnošću tvrdimo da imamo najbolje pripremljene ski staze u regionu. Kompletno funkcionisanje ski centra je prilagođeno trenutnim uslovima i epidemiološkoj situaciji i upućujemo apel svima da se pridržavaju svih mjera i ponašaju se odgovorno prema sebi i drugima”, saopćeno je iz Olimpijskog centra Jahorina.