Fortina izjava o 900 krava izazvala burne reakcije zastupnika SDA

Predstavljajući zadatke i planove po ministarstvima, mandatar za sastav nove Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto je kazao da se među javinm firmama u KS nalaze i one kojima je možda potrebno restruktuiranje.

Forto je naveo kad ministar privrede bude imenovan on postane i neko ko upravlja farmama krava, također ministar će biti odgovoran za 900 krava.

“Ljudi ne znaju da mi ustvari imamo farmu krava. Kanton se vrlo često bavi poslovima koji nisu normalni za jednu državnu upravu, da se bavi uzgojem ili ugostiteljstvom”, naveo je Forto u svom ekspozeu.

Uslijedio je odgovor zastupnika iz SDA.

Pošto ste premijeru rekli da će se on (ministar privrede) brinuti o 900 krava, mi smo očekivali da kažete da će on brinuti o 900 privrednih subjekata u KS koji su pogođeni pandemijom”, kazao je Mahir Dević iz SDA.

Mahir Dević (SDA): Čini mi se da ste ponovo sastavili vladu nezaposlenih i uhljeba

Zastupnik Haris Zahiragić je kazao da Fortina kandidatura više liči za predsjednika razreda.

“Ovo što smo mogli čuti od gospodina Forte više liči na kandidaturu za predsjednika razreda nego za kandidaturu i ekspoze premijera, a posebno u uslovima u kakvim se KS nalazi u momentima kada preuzima vladu”, kazao je Zahiragić.

Dodao je da privreda koja je na koljenima, zatvorene radnje, mala i srednja preduzeća specifično, u tim uslovima premijer kaže da će se baviti sa 900 krava.

“Uz dužno poštovanje ljudima koji se bave stočarstvom koji je bitan segment svakog društva, to ne bi smio biti prioritet kada je privreda u pitanju, može biti jedan od segmenata rada”, navo je Zahiragić.

Adnan Delić, kandidat NiP-a za ministra privrede, rođen je 1985. godine u Doboju. Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu završio je 2016. godine.

Dvije godine kasnije bio je polaznik referentnog integratorskog workshopa Adizes Southeast Europe, a od 2019. godine pohađa ALP – Adizes Leadership Program.

Čelik: Neke stvari ne trebamo gurati ispod tepiha