Foto/ Gavrankapetanović: Ovo je naš zajednički uspjeh

U Covid odjelu-Infektivnog odjeljenja Opće bolnice, u kojem se liječe srednje teški i teški pacijenti od koronavirusa, posjetili su ih prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, vršilac dužnosti direktora i prim. dr. Ednan Drljević, šef ovog odjela.

Gavrankapetanović je kazao da ukupno imaju pet pacijanata u novoopremljenom Covid odjelu, te da su uspješno prebačeni u taj prostor.

Također je dodao da Covid tim Opće bolnice radi s velikim entuzijazmom i ulaže ogromne napore kako bi odgovorio na najbolji način izazovima globalne pandemije.

Dosadašnji rezultati i stalne reakcije naših pacijenata potvrđuju da smo u tome uspjeli“, kazao je Gavrankapetanović.

Objekt je kapaciteta 44 bolesnička kreveta, zbrinjavat će Covid-pacijente sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom. Ima 961 kvadratni metar površine, urađen je po svjetskim standardima i opremljen najsavremenijom medicinskom i drugom opremom. Nakon druge faze adaptacije, objekt će imati kapacitet preko 100 kreveta.

Kako su kazali iz Opće bolnice, rekonstrukcija bivše Garnizone ambulante u krugu Opće bolnice je finansirana sredstvima Vlade KS i donacijama Kraljevine Norveške i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija – UNDP Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom, prof. dr. Ismet Gavrankapetanović zahvalio se UNDP-ju, Kraljevini Norveškoj, premijeru KS Mariju Nenadiću, ministrici Jasni Agić i direktoru Zavoda za izgradnju KS Mirzi Hulusiću na zalaganju i doprinosu da, kako je i obećano, građanima Sarajeva ovaj izolatorij bude pušten u funkciju do kraja ove godine.

Foto: Opća bolnica

“Ministarstvo zdravstva KS je u julu ove godine od Opća bolnice zatražilo da preuzmemo 90 posto pacijenata oboljelih od Covid-19 zaraznog oboljenja koji traže hospitalno liječenje u čemu smo, kako danas vidimo, i uspjeli. Ovo nije vrijeme ni za kakve svečanosti već da radimo mnogo i da pokušamo da smanjimo ovu tragediju koja je zadesila svijet.

Sada imamo pet Covid-odjeljenja koji rade, uključujući intenzivnu njegu za teške i kritične bolesnike. Već dugo tražimo da se objekti koji su pripadali bivšoj vojnoj bolnici vrate Općoj bolnici. Danas otvaramo jedno takvo odjeljenje, što je naš zajednički uspjeh“, kazao je prof. dr. Gavrankapetanović.