Foto/ Godišnjica masakra u Bosanskoj ulici na Alipašinom Polju: Čuvajmo sjećanje na ubijenu djecu

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje danas je u ulici Bosanska kod broja 4, na Alipašinom Polju, obilježena 27. godišnjica od pogibije šestero djece.

Tim povodom delegacija Općine Novi Grad, Općinskog vijeća, Kantona Sarajevo i predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, civilnih žrtava rata KS, te rodbina i prijatelji ubijenih položili su cvijeće na mjesto masakra.

Na tom mjestu je, 22. januara 1994. godine, od eksplozivnog dejstva tri minobacačke granate ispaljene sa agresorskih položaja, ubijeno šestero djece, a šestero ih je ranjeno, dok su se sankali. Dječja radost se tog snježnog dana pretvorila u tragediju. Veseli dječji glasovi u sekundi su utihnuli. Opsada Sarajeva tada je već trajala skoro tri godine i djeca su htjela malo uživati u zimskim radostima. Sankali su se i igrali. A onda su oko 13.40 sati sa položaja agresora, vojske RS, iz Nedžarića ispaljene tri grante. Jedno dijete je ubila detonacija dok je bježalo prema haustoru zgrade, a ostala djeca su preminula na mjestu.

Poginuli su: Indira Brković (rođena 1982.), Jasmina Brković (1989.), Mirza Dedović (1986.), Danijel Jurenić (1983.), Nermin Rizvanović (1981.) i Admir Subašić (1986.).

“Na današnji dan, prilikom sankanja ubijeno je šestoro djece, šest nevinih bića, šest nevinih bića koja su se samo igrala I uživala u zimskim radostima ubijeno je na tako zvjerski način. Danas smo obilježili godišnjicu, i na taj način čuvamo sjećanje na nevino ubijenu djecu i čuvamo istinu od zaborava”, kazao je predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 Fikret Grabovica.

Na mjesto masakra cvijeće su položili i predstavnici mjesne zajednice i političkih partija.