Foto/ Predstavnici Općine Stari Grad Sarajevo obišli porodicu Stanković

Nakon objave o teškim životnim uslovima u kojima živi Emina Stanković, samohrana majka zajedno sa svoja četiri sina koja je oboljela od karcinoma općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić dao je nalog da se posjeti ova porodica i pokuša pronaći dugoročan način za pomoć.

Eminu Stanković danas je posjetio dr.sc. Mirza Batalović, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad, kao i uposlenici Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, Službe za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove i Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica.

Iz Općine Stari grad su obavijestili da su općinske službe uradile sve što je u nadležnosti Općine Stari Grad, kao jedinice lokalne samouprave. Za Eminu Stanković Općina je do sada u dva navrata obezbijedila prehrambene i higijenske pakete, kao i jednokratnu novčanu pomoć. O Emini Stanković i njenim sinovima brigu su preuzele i institucije koje su nadležne kako za socijalnu, tako i za zdravstvenu zaštitu. Posredstvom Službe za socijalni rad Stari Grad ovoj porodici u više navrata je bila obezbijeđena humanitarna pomoć. Za njenog maloljetnog sina bila je obezbijeđena stručna pomoć, kao i oprema za pohađanje on-line nastave.

Prilikom današnjeg obilaska, predstavnici Općine Stari Grad uvjerili su se da je Emina Stanković teško bolesna, a da trojica punoljetnih sinova ne rade. Krajem oktobra, 2020. godine uposlenici Općine Stari Grad su Emini Stanković pomoć uručili na kućnoj adresi, gdje i danas živi. Tokom današnje posjete za Eminu Stanković je odmah prikupljena neophodna medicinska dokumentacija kako bi joj Općina obezbijedila izuzetnu novčanu pomoć za liječenje. Općina Stari Grad će, osim finansijske pomoći za Eminino liječenje, poduzeti aktivnosti i na sanaciji objekta u kojem trenutno živi.

Uposlenici općinskih službi danas su kontaktirali i agenciju u kojoj je jedan od sinova Emine Stanković bio zaposlen. U Agenciji su potvrdili kako je njenom sinu krajem marta, 2020. godine istekao ugovor, te da njemu kao i drugim uposlenicima nije bio produžen zbog tadašnje epidemiološke situacije. Predstavnici ove agencije danas su potvrdili kako su spremni da Emininom sinu već sutra ponude ugovor i to na području općina Centar i Stari Grad zbog smanjenih troškova prevoza.

“Općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić, u skladu s propisima i mogućnostima, za Eminu Stanković obezbijedio sve što je u nadležnosti općinske administracije, te da će i u narednom periodu pružati pomoć i podršku svim stanovnicima Starog Grada kojima je pomoć potrebna, pa tako i ovoj porodici”, sopšteno je iz Općine Stari Grad.