Foto/ Sve više mladih samostalnih poduzetnika: Finansijska podrška Općine Novi Grad

U prethodne tri godine, od kada se provodi podsticajna mjera sufinansiranja troškova samostalnih poduzetnika – početnika u biznisu, Općina Novi Grad Sarajevo sufinansirala je troškove poslovanja za više od 300 novih obrtnika, onih koji su se i u vremenu pandemije odlučili da registruju vlastitu djelatnost.

Sa 31 novim samostalnim poduzetnikom danas je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić potpisao ugovore o sufinansiranju troškova njihovog poslovanja.

Ovom podsticajnom mjerom Općina će dvije godine sufinansirati troškove njihovog poslovanja i na taj način olakšati im rad u prve dvije godine od pokretanja biznisa. Radi se o jednoj od mjera, kojom ova lokalna zajednica pomaže razvoj privrede, odnosno povećanja broja održivih biznisa i kreiranja novih radnih mjesta na svom području. Namijenjena je isključivo novoregstriranim obrtnicima, trgovcima i ugostiteljima.

“Moram reći da sam prije svega zadovoljan, jer su većinom mladi ljudi koji se opredjeljuju da samostalno započnu biznis, da riješe svoje pitanje zaposlenosti. Vrlo je važna činjenica da većina tih biznisa opstane, a ni koronavirus, ni sve ono što je pandemija uzrokovala nije obeshrabrila ljude da i dalje počinju sa samostalnim bavljenjem biznisom. Novi Grad je veliko tržište sa oko 130.000 stanovnika i povoljno je mjesto za svaki biznis ili bilo koju poslovnu ideju. Ovo je jedan način da mi podržimo ljude u tome, da prve dvije godine imaju izvjesnu finansijsku injekciju Općine, koja se uplaćuje kvartalno, tako da je to olakšanje za njih da bi uspjeli u onome što rade. Ja im želim sreću i drago mi je da se nisu obeshrabrili zbog svega što se dešava”, rekao je načelnik Efendić.

Pored toga, dodao je da se radi o jednom od rijetkih programa, gdje nema posebne konkursne procedure, dovoljno je da ispune uslove da registriraju obrt, predaju dokumentaciju i bit će uvršteni u listu za podršku Općine.