Google Maps će uskoro prikazivati lokacije na kojim se može primiti vakcina protiv koronavirusa

Pretpostavlja se da početak cijepljenja znači da će veliki broj građana uskoro tražiti lokacije na kojima će moći primiti vakcinu.

Kao i obično, Google želi pomoći zainteresiranim ljudima da što prije pronađu najbližu ustanovu u kojoj će se moći cijepiti.

U nadolazećim sedmicama, Google Search i Maps bit će upotpunjeni dodatnim informacijama, a opcije će za početak biti dostupne u nekoliko američkih država – Arizoni, Louisiani, Mississipiju i Texasu.

Korisnici će kad upišu u tražilicu termin “COVID vaccine” dobiti i rezultate o najbližim lokacijama na kojima se mogu cijepiti.

Google na ovom projektu sarađuje s VaccineFinder.org i vladinim agencijama, a sve s ciljem brzog prikupljanja relevantnih podataka, piše Ars Technica.

Osim toga, Google planira pokrenuti i “Get the Facts” kampanju, koja će raditi na svim Google uslugama, a pretpostavlja se da će osnovni cilj kampanje biti pobijanje teorija zavjere, koje su sveprisutne u svakom “kutu” interneta, a posebno na YouTube platformi.

Nove opcije će prvo postati dostupne u spomenutim američkim državama, a potom se očekuju i u drugim dijelovima svijeta, prenosi Geek.hr.