In Memoriam/ Na današnji dan prije godinu dana poginuo je Kobe Bryant

Prije tačno godinu dana 26. janura 2020. godine u helikopterskoj nesreći poginuo je Kobe Bryant, jedan od najboljih košarkaša na svijetu.

Šokantnu vijest prenio je američki TMZ, a vijest se velikom brzinom proširila po čitavom svijetu. Mnogi su se nadali da se radi o lošoj šali ili možda lažnim vijestima, ali nažalost stigla je potvrda iz policije.

Kobe Bryant, njegova kćerka Gianna i još sedam osoba su poginuli u helikopterskoj nesreći u Calabasasu, mjestu pored Los Angelesa. Helikopter u koje je bio Bryant sa ostalim putnicima, poletio je uprkos gustoj magli ka akademiji Mamba u mjestu Thousand Oaks, 60-ak kilometara zapadno od centra Los Angelesa.

Svih devet osoba je poginulo u udaru u tlo i eksploziji helikoptera.

Foto: screenshot

Od Bryanta su se emotivno oprostili svi njegovi prijatelji, igrači ali i svi svjetski sportisti. Komesar NBA lige Adam Silver je odlučio da nagrada za najboljeg igrača All-Star utakmice nosi Bryantovo ime. Bryant je posthumno uvršten u Kuću slavnih.

screenshot

Bryant je proveo 20 sezona u NBA ligi i pet puta bio prvak sa LA Lakersima. Postigao je 33.643 poena, bio je MVP lige 2008. godine, 18 puta je igrao na All-Staru, a dva puta se ogrnuo zlatom sa SAD-om na Olimpijskim igrama. Također Kobe je osvojio i Oscara za kratki animirani film “Dear Basketball” koji je napravio kada je završio svoju karijeru.

Još uvijek se ne zna razlog pada helikoptera, a američki Nacionalni odbor za sigurnost prijevoza će 9. februara objaviti zaključak o istrazi koja je pokrenuta odmah nakon nesreće.

Pilot Zobayan je komunicirao sa kontrolnim tornjem, ali na posljednja tri javljanja se nije javio, nakon čega je ubrzo helikopter pao i udario u brdo pri brzini od 300 km/h.

Pilot Ara Zobayan nije bio pod dejstvom alkohola ili droga. Kobe i njegova kćerka Gianna su sahranjeni 24. februara u Los Angelesu.

Pored Bryanta i njegove kćerke živote su izgubili bejzbolski trener John Altobelli, njegova supruga Keri Altobelli i kćerka Ayssa, košarkaška trenerica Christina Mauser, mlada košarkašica Payton Chester, njena mama Sarah Chester te pilot Ara Zobayan.

screenshoot